Romania este inca o victima a instabilitatii fiscale, a declarat, ieri, Daniel Daianu (foto), fost ministru de Finante. "Sebastian Vladescu trebuie sa-i bage in viteza pe cei de la Ministerul Finantelor Publice", a sustinut Daianu, la un seminar organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Daianu a criticat faptul ca tara noastra nu practica bariere netarifare, la fel cum procedeaza toate statele Uniunii Europene. "Nu stim sa ne protejam piata interna", a constatat, cu amaraciune, Daniel Daianu, adaugand ca economia romaneasca este controlata tot mai mult de capitalul extern.

"Exista sectoare economice in care capitalul romanesc a disparut. Aceasta este o mare problema a noastra, pentru ca nici un model de succes de dezvoltare economica nu s-a realizat fara capitalul autohton", a mentionat Daianu. "Cercurile de afaceri ar trebui sa se uite in oglinda si sa se intrebe cine le reprezinta interesele si ce vehicule de promovare au. Reprezentarea oamenilor de afaceri la Bruxelles este patetica, fiecare isi apara interesul propriu", a amintit Daianu.

Cresterea economica, reducerea inflatiei, dezvoltarea sistemului bancar si obtinerea unui calificativ de "mediu convenabil de afaceri" din partea agentiilor de rating, au fost principalele bile albe ale economiei romanesti pentru 2005, in opinia lui Daianu. Pe de alta parte, el a remarcat ca tara noastra are, inca, o economie de piata imatura, o foarte redusa capacitate de absorbtie a fondurilor europene si o precaritate a sistemului institutional. "O sa ramanem o periferie mare si saraca inlauntrul UE", a averizat Daianu, adaugand ca "foarte multe firme romanesti vor muri ca mustele, dupa 2007, daca nu vor creste in productivitate si competitivitate".

La randul sau, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Victor Babiuc, a apreciat ca actuala guvernare nu a reusit sa aseze economia romaneasca pe cateva directii clare pe termen mediu si lung, in 2005. El a solicitat Executivului sa dea dovada de predictibilitate si continuitate in politicile economice. "Mediul de afaceri are nevoie sa stie ca, de exemplu, politica privitoare la sustinerea exportului are continuitate, ca si politica in domeniul constructiei de locuinte sau in agricultura", a aratat Babiuc. El a criticat faptul ca patronatele sunt foarte slab organizate, isi schimba conducerile prea des, sunt prea multe si nu reusesc sa-si faca auzita vocea in dialogul cu Guvernul.

Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, Marian Petre Milut, a sustinut ca mediul de afaceri romanesc este aproape terminat, fiind deformat de conducerea politica. "Mediul de afaceri este reprezentat, din pacate, de Gigi Becali", a subliniat Milut.

Vicepresedintele Comisiei de buget, finante si banci a Camerei Deputatilor, Gratiela Iordache, considera ca instabilitatea legislativa a fost cea mai grea problema a mediului de afaceri in 2005. Deputatul conservator si-a reprosat faptul ca Parlamentul a avut, anul acesta, un rol secundar in dezvoltarea pietei de capital. IMM-urile nu au fost ajutate, nici in 2005, sa se capitalizeze si sa se pregateasca pentru anul 2007, a declarat Gratiela Iordache, criticand modificarea repetata a Codului Fiscal.

Presedintele Comisiei de IT&C, Varujan Pambuccian, a precizat ca 40% din populatia tarii, care traieste in mediul rural, produce 13% din PIB, in timp ce 30.000 de angajati in sectorul IT&C produce 9% din PIB. "Romania trebuie sa iasa din agraritate", a afirmat Pambuccian, care se teme ca vom ramane "zilierii Europei".

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.