Procedurile de listare la bursa a unor companii de stat care au inceput deja vor continua, iar cele care nu au fost inca inisiate vor incepe, dar Guvernul va renegocia acordul cu FMI pe aceasta tema, a declarat sambata ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

"Mizam pe o anumita intelegere din partea FMI in legatura cu aspectele unde nu am pastrat ritmul stabilit. Listarile trebuie facute cand piata arata ca exista interes. O autoritate internationala, ca FMI sau Banca Mondiala, nu poate impune listari la bursa indiferent de rezultate", a spus Vosganian dupa ce a preluat conducerea ministerului de la predecesorul sau, Daniel Chitoiu, relateaza MEDIAFAX.

Guvernul ar fi trebuit ca pana la finele acestui an sau inceputul anului viitor sa plaseze pe piata de capital pachete de actiuni ale companiilor Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Elcen Bucuresti, CFR Marfa, Tarom, Hidroelectrica, Romgaz si Nuclearelectrica. In urma cu cateva zile, Executivul a extins cu un an, pana in 31 decembrie 2013, perioada in care s-a angajat ca va lista la bursa actiuni ale unor companii de stat.

Vosganian a aratat ca intentioneaza sa reactualizeze documentul de strategie energetica nationala, aprobat de Guvern in 2007, precum si strategia de reindustrializare a tarii, care se va face cu ajutorul investitorilor privati.
De exemplu, viitoarele privatizari ale unor companii de stat, precum Cupru Min, vor fi facute prin atragerea de parteneri, si nu prin vanzarea resurselor nationale.

"Am pornit de la conceptul de reindustrializare prin parteneri privati sau prin privatizari, cum sunt Oltchim si Cupru Min. Unde vorbim de zacaminte, trebuie sa fie parteneriate, iar nu vanzarea resurselor", a afirmat Vosganian dupa ce a preluat conducderea ministerului de la fostul detinator, Daniel Chitoiu.

In privinta Cupru Min, el a adaugat ca viitoarea privatizare ar putea fi facuta prin parteneriat, astfel incat statul sa contribuie cu resursele de cupru sau cu infrastructura, iar partenerul strain cu fonduri.

Citeste si:
Vosganian: Comuniștii erau mici copii față de propaganda prilejuită...
Varujan Vosganian:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.