Analistii economici estimeaza o crestere economica usor peste 0% pentru finalul acestui an, scrie capital.ro.

Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul I 2012 a fost de 145,19 miliarde lei preturi curente, in scadere, in termeni reali, cu 0,1% fata de trimestrul IV 2011, in conditiile in care, in ultimul trimestru din 2011, PIB-ul a inregistrat o scadere cu 0,2%, fata de trimestrul III, la o valoare nominala de 148,88 miliarde lei, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

In cel de-al doilea trimestru din acest an economia a consemnat o crestere de 0,5%, fata de trimestrul I, la o valoare de 149,51 miliarde lei, date ajustate sezonier, iar in trimestrul trei Produsul Intern Brut a scazut cu 0,5% fata de trimestrul anterior, fiind de 153 miliarde lei.

Florin Eugen Sinca, de la BCR, estimeaza pentru acest an o crestere economica de 0% la fel ca si Melania Hancila, economist sef al Volksbank Romania.

”Vom avea undeva apropiat de zero, usor spre plus, dar oricum undeva spre 0,1% - 0,2%. Este stagnare si nu putem sa vorbim de crestere. Aceste cifre ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru autoritati, care ar trebui sa inteleaga ca nefacand nimic, tot nimic o sa si obtinem. (...) Dupa parerea mea, sectorul pe care o sa-l vedem crescand este comertul cu amanuntul, considerand datele lunare publicate de Institutul National de Statistica. Aceasta crestere probabil ca a fost determinata si de cresterea salariilor din sectorul bugetar', a explicat reprezentantul Volksbank Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.