Ministerul Finantelor Publice (MFP) continua sa plateasca sume importante in contul agentilor economici garantati de stat, chiar daca situatia s-a ameliorat simtitor fata de anul trecut. Potrivit Programului Economic de Preaderare (PEP), document ce urmeaza sa fie transmis pana la sfarsitul acestei luni autoritatilor de la Bruxelles, acest aspect reprezinta unul dintre cele patru riscuri majore care planeaza asupra scenariului economic pe termen mediu al Romaniei.

Astfel, potrivit PEP, platile efectuate de stat la extern pana la sfarsitul lunii septembrie a.c. in contul agentilor economici garantati au fost de 219,9 miliarde lei, fata de 547,6 miliarde lei cat au fost anul trecut. Creditele contractate de agentii economici si garantate de MFP au avut ca destinatie, in principal, imbunatatirea sistemului de comunicatii, diversificarea surselor de energie, restructurarea sectorului transporturilor si achizitionarea de resurse energetice.

"Rata esecului a fost mai mica pentru primele noua luni ale anului 2005, ajungand la 9,7 %, fata de 12,6 %, cat s-a inregistrat in 2004", se mai precizeaza in PEP, guvernantii admitand insa ca acest aspect reprezinta inca un risc economic major, alaturi de cresterea deficitului de cont curent, evolutia sistemului de pensii si, nu in ultimul rand, capacitatea de absorbtie mult mai scazuta a fondurilor nerambursabile de la Uniunea Europeana, in raport cu planificarea initiala.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.