Tot mai multe tari din Europa Centrala si de Vest sunt dispuse sa ridice restrictiile impuse fata de muncitorii din Est. In acest sens, se arata intr-un material al EUobserver, Finlanda va fi prima tara care, in luna mai a anului urmator, va deschide total piata muncii fata de statele care au aderat la Uniunea Europeana in 2004. Analistii se asteapta ca aceasta tendinta de liberalizare sa fie urmata la scurt timp si de catre Spania.

Ministrul Muncii din Finlanda, Tarja Filatov, a declarat ca tara sa va consulta uniunile de schimburi comerciale si gruparile sindicale inaintea luarii unei decizii definitive. "Sper sa putem inainta catre Parlament propunerea de incheiere a perioadei de tranzitie", a declarat aceasta. Totodata, insa, surse de la Bruxelles afirma ca piata muncii din Uniunea Europeana nu va fi pe deplin libera inainte de 2011. Cel mai greu de depasit, in opinia politicienilor, vor fi prejudecatile referitoare la mana de lucru din statele estice, precum deja celebrul "instalator polonez", care a "ingrozit" piata muncii din Marea Britanie.

Finlanda, insa, care se afla chiar in pragul acestei decizii, considera ca liberalizarea va avea un efect benefic, dat fiind ca fenomenele imigratiei si al muncii la negru vor fi mult mai bine monitorizate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.