De unde sa imi cumpar polita de asigurare de raspundere civila auto (RCA) pentru 2006? Probabil ca aceasta intrebare este prezenta in mintea multor soferi, avand in vedere ca 2006 este primul an in care preturile pentru asigurarea de raspundere civila auto obligatorie vor diferi foarte mult de la o companie la alta.

Majoritatea companiilor care au vandut polite RCA la tariful minim in 2005 au aplicat cresteri de 20-30% in 2006. De unde sa imi cumpar polita de asigurare de raspundere civila auto (RCA) pentru 2006? Probabil ca aceasta intrebare este prezenta in mintea multor soferi, avand in vedere ca 2006 este primul an in care preturile pentru asigurarea de raspundere civila auto obligatorie vor diferi foarte mult de la o companie la alta.

Preturile pot diferi in 2006 cu 30% de la o companie la alta, insa vor fi multe mai mari cu 33% decat anul acesta, pentru ca o serie de companii mari au ales sa vanda cu cel mai mic tarif posibil in 2005 (-10% fata de pretul de referinta stabilit de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor) si cu cel mai mare in 2006 (plus 20%). "Este primul an in care tarifele sunt diferite, deci va conta foarte mult calitatea serviciilor, care se vede mai greu, pentru ca este vorba de asigurare de raspundere civila (cel care apreciaza calitatea serviciilor nu este cumparatorul politei, ci cel accidentat - n.red.)", a explicat Liviu Stoicescu, presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Liberalizarea pietei s-a facut la presiunea UE. Pana acum, in fiecare iarna si vara, companiile cheltuiau milioane de euro (sume nete) pentru publicitate la politele RCA, singurul produs obligatoriu de pe piata asigurarilor. Piata a fost liberalizata nu numai ca preturi, ci si ca perioada de acoperire a politelor - pe 12 luni, nu pana la sfarsitul anului calendaristic. Astfel, cine a cumparat o polita de asigurare RCA pe 12 luni dupa 1 februarie anul acesta a platit deja un alt pret pentru luna ianuarie 2006 (in general mai mare cu 33% fata de cel de pe primele 11 luni). Cei mai multi cumparatori insa nu si-au dat seama de schimbare.

Cum insa peste 70% din politele RCA expira la sfarsitul anului, noile preturi vor fi abia acum descoperite de majoritatea clientilor. Iar surprizele nu se vor opri aici. Pentru cei care vor cumpara polite cu valabilitate pe 12 luni dupa 1 februarie 2006, prima aferenta lunii ianuarie 2007 (si apoi la fel pentru celelalte luni) va fi mult mai mare, pentru ca va include si asigurarea Carte Verde (de raspundere civila pentru calatorii in strainatate). O asigurare Carte Verde pe un an pentru tari ale Uniunii Europene dincolo de tarile limitrofe Romaniei costa 860 $ (2.600 lei noi), deci este de 12 ori mai scumpa decat un RCA. Preturile se vor mai reduce insa pentru ca politele vor fi vandute catre un numar mai mare de clienti.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.