Compania americana Stabucks s-a oferit sa plateasca in Marea Britanie taxe de cate 10 milioane de lire sterline in urmatorii doi ani, in incercarea de a recastiga clientii indignati de informatiile ca in ultimii trei ani nu a platit niciun fel de impozit pe profit, relateaza publicatia The Guardian.

Potrivit MEDIAFAX, directorul general al Starbucks UK, Kris Engskov, a declarat ca a fost surprins de nemultumirea publica provocata de aranjamentele contabile folosite de companie si a promis sa faca platile catre fiscul britanic, timp de doi ani, chiar daca lantul de cafenele nu a realizat profit.

Politicienii si expertii fiscali au afirmat insa ca decizia unilaterala, care nu a fost discutata cu autoritatile de profil, reprezinta o bataie de joc la adresa sistemului fiscal. Autoritatile fiscale au reafirmat totodata pozitia ca impozitul pe profit nu este optional.

Anuntul fara precedent al Starbucks a fost facut la Camera de Comert din Londra, unde Engskov a afirmat ca anunta schimbari care vor avea ca efect plata unui impozit pe profit mai mare in Marea Britanie, peste nivelul cerut de lege.

"Aceasta decizie este gestul corect. Am auzit acest lucru, clar si tare de la clientii nostri", a spus Engskov.

Starbucks a evitat in ultimii trei ani plata impozitului pe profit prin intermediul unor plati internationale complexe in cadrul grupului. In prezent, Starbucks inregistreaza pierderi din cauza unor plati catre divizia din Olanda, unde sunt prajite boabele de cafea, precum si catre cea din Elvetia, pentru achizitia acestor boabe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.