Grupul rus Gazprom a inceput vineri, in prezenta presedintelui rus, Vladimir Putin, lucrarile de constructie la gazoductul South Stream.

Gazprom a invitat peste 100 de jurnalisti si oficiali in apropierea statiunii Anapa, de pe malul Marii Negre, pentru a asista la starul lucrarilor.

Proiectul de 2.380 de kilometri, ale carui costuri sunt estimate la 16,5 miliarde de euro, ar trebui sa permita Rusiei sa livreze anual 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale catre Europa. Volumul South Stream ar reprezenta circa 10% din consumul estimat pentru UE in 2020, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie.

Gazoductul Rusiei va fi construit pe sub Marea Neagra pana in Bulgaria, dupa care va tranzita Serbia, Ungaria, Slovenia si Italia, evitand teritoriul Ucrainei, pe unde trec deja volume importante de gaze naturale destinate Europei.

Dispute repetate intre Moscova si Kiev asupra preturilor la gaze au afectat de mai multe ori livrarile pe timp de iarna catre clientii europeni ai Gazprom, determinand grupul rus si companiile de utilitati din Europa sa caute solutii alternative, scrie MEDIAFAX.

Partea de gazoduct care va fi construita pe sub Marea Neagra se afla in responsabilitatea unui consortiu format din Gazprom (50%), Eni Italia (20%), EDF Franta (15%) si Wintershall Germania (15%), o subsidiara BASF.

Grupul rus a dat in folosinta in nordul Europei anul trecut gazoductul Nord Stream, construit pe sub Marea Baltica. Acesta are o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, care urmeaza sa fie suplimentata.


Sursa foto: Gazprom


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.