INS a confirmat cresterea PIB cu 0,2% in primele noua luni, anuntata in noiembrie, evolutie sustinuta de cresterile din activitati profesionale, stiintifice si tehnice, de servicii administrative sau de suport si imobiliare. Pe de alta parte, agricultura si scaderea exporturilor au influentat negativ PIB.

Potrivit MEDIAFAX, Produsul Intern Brut, serie bruta, estimat pentru primele trei trimestre a fost de 416,268 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,2% fata de acelasi interval din 2011.

"Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+8,9%), tranzactii imobiliare (+4,7%), informatii si comunicatii (+2,7%), activitati de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+2,4%), comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,0%) si constructii (+0,8%)", se arata intr-un comunicat al INS.

Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in agricultura, silvicultura si pescuit (de 20,4%) si administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (2,6%).

Consumul final total s-a diminuat cu 0,1% in perioada analizata, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama scaderii, cu 2%, a cheltuielii pentru consumul final al administratiilor publice, in timp ce cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei a crescut cu 0,3%.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere semnificativa, cu 12,1 puncte procentuale.

Statistica a confirmat astfel primele estimari privind PIB, anuntate la 15 noiembrie.

Produsul Intern Brut a coborat in trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similara din 2011 si cu 0,5% fata de trimestrul precedent, astfel ca la noua luni cresterea economica s-a limitat la 0,2%, indicand un risc de stagnare sau chiar recesiune pentru 2012.

Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

PIB estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 168,54 miliarde lei preturi curente.

In ramura "Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport" s-a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate (13,8%), urmata de tranzactii imobiliare (10,4%) si de activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (8,1%). Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au inregistrat in activitatile de informatii si comunicatii (4,1%) si in comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (2,8%).

Cea mai mare reducere a volumului de activitate a fost inregistrata in agricultura, silvicultura si pescuit (29,8%). Reduceri ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (1,3%), constructii (0,7%), industrie (0,3%) si intermedieri financiare si asigurari (0,1%).

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a majorat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 9%.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (4,2%) comparativ cu cel al importurilor (1,9%), noteaza INS.

Ca serie ajustata sezonier PIB a scazut in trimestrul al treilea la 153,008 miliarde lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.