Bancile simt apasarea masurilor de temperare a creditului, impuse de Banca Nationala (BNR), care le diminueaza din avantul ofertelor promotionale de iarna. Deocamdata, astfel de oferte au fost afisate pe site-urile a mai putin de 10 banci, iar unele institutii de credit precum ING, Alpha Bank sau HVB ne-au declarat ca nu vor avea oferte de sarbatori anul acesta.

"Restrictiile pe care le-a introdus BNR au limitat destul de mult expansiunea si posibilitatea de a oferi credite intr-o gama foarte variata. Bancile au devenit adevarate laboratoare in care se incearca elaborarea unor oferte de creditare cat mai accesibile si cat mai atractive", ne-a declarat Radu Gratian Ghetea, presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si vicepresedinte Alpha Bank. "Toate bancile incearca sa vina cu o oferta de sarbatori anul acesta. Sigur, acestea nu vor fi de proportiile anului trecut, cand, de exemplu, Alpha Bank a scazut pentru prima oara in Romania dobanda la credite sub 20%", sustine Ghetea.

Totodata, dobanzile pentru creditele in lei au fost coborate destul de jos, pentru a contrabalansa lipsa din piata a creditelor mai ieftine in valuta, asa incat exista destul de putin spatiu de manevra pentru noi oferte bazate pe reduceri ale dobanzilor, ne-a explicat presedintele BancPost, Mihai Bogza. "In plus, ofertele de sarbatori implica eforturi destul de mari, care implica pregatirea personalului si trebuie vazut daca astfel de costuri aduc si beneficii pe masura", a spus Bogza.

El a mentionat ca BancPost nu a luat inca o decizie cu privire la existenta unor oferte promotionale de iarna in acest an. Deocamdata numai Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat ca va reduce dobanzile si comisioanele in cazul unor servicii de creditare, de sarbatori. BRD Groupe Societe Generale si Finansbank ofera clientilor doar premii in bani sau excursii sau chiar burse pentru copiii participantilor. Ca o noutate, posesorii cardurilor BRD "Vivere" beneficiaza de un pachet de asigurari gratis si reduceri pentru rezervarile facute in retelele hoteliere Le Meridien sau Starwood-Sheraton. In acelasi timp, cateva banci au afisat doar oferta standard initiata de Visa, care consta in premii in excursii la Olimpiada de la Torino si echipamente sportive de sezon.

"Anul acesta circa 13-14 banci au semnat contracte de promovare cu Visa, cu una mai mult decat anul trecut. Chiar daca oferta a fost facuta tuturor bancilor, nu toate au acceptat-o, din diverse considerente. Oricum, noi suntem foarte multumiti de acest numar", spune Catalin Cretu, director regional al Visa.

Oferta Visa a fost lansata oficial de catre BRD, care va oferi clientilor premii in valoare de 1.000 euro, zilnic, un mare premiu in valoare de 50.000 de euro, si alte premii costand in obiecte si excursii in strainatate, sau chiar burse scolare copiilor clientilor, pentru servicii contractate pana la sfarsitul lunii ianuarie. Copiii participantilor la campanie au ocazia sa castige 100 de burse la unele dintre cele mai renumite academii sportive din lume: academiile de fotbal ale cluburilor Real Madrid si Galatasaray, Academia de tenis de la Roland Garros, precum si la Academia sotului Nadiei Comaneci- Bart Conner Gymnastics Academy din SUA.

Pentru a beneficia de oferta, clientii trebuie sa participe la promotie prin achizitionarea unui pachet de produse bancare pentru consum sau economisire, legate de un cont de card Visa. O oferta similara a fost afisata pe site-urile Finansbank si Daewoo Bank. Reducerile la credite vin, deocamdata, doar din partea catorva banci. Astfel, clientii care opteaza pentru creditul de nevoi personale de la BCR in lei de pana la 10.000 de euro, pot beneficia de o dobanda variabila de 9,5-10%, cu circa 5% mai mica decat in mod obisnuit, daca solicita un astfel de credit pana la 31 ianuarie 2006.

De asemenea, creditul in valuta pentru nevoi personale cu valoare si scadenta mari (15-20 ani), garantat printr-o ipoteca, a scazut stacheta dobanzii variabile la 8,4% - 8,9%, in functie de perioada de creditare, creditului auto in euro i-a fost micsorata dobanda la 8- 8,5%, iar creditul personal in valuta de pana la 5.000 de euro afiseaza dobanzi de 11-12%. Toate dobanzile sunt variabile, BCR adaugand acestora o marja ce nu a fost specificata.

Avantajul- dobanzile vor fi pastrate la nivele inferioare celor normale pe toata perioada creditarii, daca creditul este solicitat pana la sfarsitul lui ianuarie 2006. In plus, pentru aceleasi credite, comisionul analizarii dosarului de imprumut este zero.

Pentru posesorii de carduri de credit MasterCard si MasterCard-BCR-Altex, dobanda scade cu 3%, coborand la 23% si 22%. Cardurile de debit BCR beneficiaza de o reducere similara pentru creditul de tip "descoperit de cont", (ce permite in general "trageri" in valoare de maximum doua sau trei salarii nete), noile dobanzi de 21% fiind aplicate tuturor creditelor active. In plus, toti cei care cumpara cu carduri BCR (fie ele Visa sau MasterCard/ Maestro) primesc 2% din valoarea cumparaturilor, in anumite conditii.

MasterCard nu are, deocamdata, o oferta standard pentru clientii bancilor, spun reprezentanti ai retelei. BRD si MasterCard au lansat, insa, cardurile Vivere in lei, creditul aferent acestora putand atinge pana la 200 milioane lei vechi, in functie de venitul clientului, iar dobanda este perceputa numai dupa data de 1 martie 2006. In plus, utilizatorul cardurilor Vivere beneficiaza de un pachet mixt de asigurari gratis, precum si reduceri de 5-10% pentru rezervarile facute in retelele hoteliere Le Meridien sau Starwood (Sheraton, Four Points, Westin, St.regis, W Hotels, The Luxury Collection).

Banca Romaneasca ofera obtinerea unui card de credit prin telefon (credit de maximum 5.000 euro in lei, cu perioada de gratie de 45 de zile), fara comisioane de emitere. Tot prin telefon putand fi obtinute si credite pentru nevoi personale.

In acelasi timp, la Raiffeisen continua oferta promotionala pentru creditul de nevoi personale in lei lansata luna trecuta: creditul Flexicredit, in lei, beneficiaza de dobanzi reduse cu 4% (pana la 13,5% pe an) pentru trei sume fixe solicitate: de 30, 50 sau 100 milioane lei vechi. Dobanda este nula pentru primele trei luni de creditare. De asemenea, Raiffesien ofera carduri de credit fara taxe de emitere sau administrare, cu o dobanda zero pentru primele 50 de zile de creditare.

O noutate fata de celelalte banci o reprezinta oferta dedicata firmelor mici si mijlocii, care beneficiaza de sarbatori de posibilitatea rambursarii unui credit de sase luni, cu o perioada de gratie de doua luni si o dobanda situata cu doar 0,5% peste cea a imprumuturilor atrase pe piata interbancara (BUBOR).


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.