Companiile americane iau locul celor chineze, intr-un top al celor mai mari 500 de corporatii in functie de capitalizarea de piata, in cel mai rapid ritm din ultimii 10 ani.

Corporatiile americane in frunte cu Apple si Exon Mobil ocupa 171 de pozitii in top 500, cu o capitalizare de 10.600 miliarde de dolari, respectiv 40,3% din total, comparativ cu 159 de companii cu o capitalizare de 8.240 miliarde de dolari in 2009, potrivit datelor Bloomberg.

In clasament sunt prezente 24 de companii chineze, conduse de PetroChina si Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), capitalizarea lor cumulata fiind de 1.740 miliarde de dolari, in scadere de la 34 de companii si o capitalizare de 2.190 miliarde de dolari in 2009.

Ponderea companiilor din China in top 500 s-a redus chiar daca economia tarii a continuat sa se dezvolte, in timp ce Statele Unite si Europa au inregistrat o crestere economica anemica in ultimii patru ani.

Indicele Standard&Poo’rs 500 s-a dublat de cand a atins un minim al ultimilor 12 ani in martie 2009, in timp ce Shanghai Composite Index a scazut cu 6,5% din cauza temerilor ca proprietatea de stat asupra companiilor inseamna ca investitorii nu sunt principala prioritate, scrie MEDIAFAX.

Din acest motiv, expansiunea economiei chineze, de trei ori mai rapida decat cea din SUA, nu a impiedicat cresterea ponderii companiilor americane in topul corporatiilor cu cele mai mari capitalizari, investitorii fiind atrasi de relativa siguranta oferita de titlurile americane.

Banca chineza ICBC a coborat in acest an pe locul 8 in clasament, de pe 4 in 2009, cu o capitalizare de 222,2 miliarde de dolari, dar este inca cea mai mare banca la nivel mondial in functie de valoarea piata, devansand HSBC cu 18% si Wells Fargo cu 28%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.