Solicitarile de despagubire in urma unui cutremur puternic inaintate de proprietarii de locuinte asigurati vor fi acoperite in limita sumei de 1 miliard euro de catre Fondul de Garantare al CSA, daca societatile care au vandut politele nu pot achita daunele produse in urma unei catastrofe naturale.

"Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat demararea procedurilor legale privind securizarea disponibilitatilor Fondului de Garantare printr-o polita de asigurare impotriva riscului de intrare in procedura de insolventa a asiguratorilor ca urmare a producerii unui cutremur. Acest lucru va duce la o acoperire de circa un miliard de euro a daunelor produse in urma unui cutremur, respectiv in cazul insolventei unor asiguratori care subscriu acest risc", a comunicat CSA la solicitarea MEDIAFAX.

Intentia de reasigurare a fost anuntata pentru prima data de vicepresedintele CSA Cornel-Coca Constantinescu, la mijlocul lunii octombrie.
Fondul de Garantare plateste din propriile disponibilitati creantele societatilor de asigurare aflate in procedura de faliment, obligatii care decurg direct din contractele de asigurare facultative si obligatorii incheiate de acestea.

Sursele financiare de constituire a Fondului de Garantare provin in cea mai mare parte din sumele platite de asiguratori.

Constantinescu a spus ca Fondul de Garantare dispune de disponibilitati in suma de circa 200 milioane de euro si ca eventuala decizie de securizare a Fondului nu implica cresterea contributiilor platite de asiguratori.

"Masura decisa de Consiliul CSA este menita sa imbunatateasca increderea asiguratilor in societațile de asigurare din Romania si are in vedere eliminarea oricaror supozitii privind incapacitatea de plata a pietei asigurarilor in caz de producere a unei asemenea calamitati naturale", se mai spune in raspunsul CSA.

La nivelul anului 2011, veniturile totale ale Fondului de Garantare au fost de 100 milioane de lei, iar cheltuieli totale au atins 13,8 milioane de lei.

Citeste si:
Ce despăgubiri îi cere Dana Roba lui Daniel Balaciu: „Spitalul...
Ce despăgubiri îi cere Dana...

La finele lunii iunie, potrivit datelor CSA, primele subscrise din asigurari de incendiu si calamitati naturale au scazut cu 10%, la 544,7 milioane lei.

Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind, in functie de tipul locuintei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.