Primarul Londrei, Boris Johnson, i-a invitat in Marea Britanie pe oamenii de afaceri din India deranjati de atitudinea guvernului de la Paris, evidentiata de recentul scandal generat de planurile grupului siderurgic ArcelorMittal.

Johnson a luat in ras guvernul socialist de la Paris, catalogand reprezentantii acestuia ca revolutionari "sans-culotte" (extremisti), in urma atacurilor dure asupra miliardarului indian Lakshmi Mittal, seful si principalul actionar al ArcelorMittal, scrie Financial Times.

"Sans-culotte (revolutionari extremisti, n.r.) par sa fi pus mana pe guvernul de la Paris. Nu am nicio ezitare in a va spune: «Venez a Londres, mes amis!» ("Veniti la Londra, prieteni", n.r.)", a declarat Johnson la o intalnire cu oameni de afaceri in a treia zi a unei vizite in India.

In timpul Revolutiei Franceze din 1789, termenul sans-culotte a desemnat revolutionari saraci, care purtau pantaloni lungi si nu pantaloni care se terminau imediat sub genunchi si erau purtati cu ciorapi inalti, preferati de clasa de mijloc si nobilime. Ulterior, termenul a preluat sensul de revolutionar extremist cu vederi republicane, scrie MEDIAFAX.

Afirmatiile lui Johnson in fata oamenilor de afaceri in India pun in contrast tratamentul aplicat lui Mittal de Franta cu eforturile Londrei de a atrage investitori.

Mittal urmeaza sa se intalneasca marti de urgenta la Paris cu presedintele Frantei, Francois Hollande, dupa ce conflictul cauzat de planurile grupului ArcelorMittal de a inchide unele operatiuni din Franta a atras acuze dure, de "minciuna" si "santaj", din partea ministrului Industriei, Arnaud Montebourg.

Johnson a afirmat ca a fost surprins sa citeasca in ziarele din India despre criticile aduse ArcelorMittal.

"Dupa declaratiile lui Montebourg - foarte deranjat, pe buna dreptate, de ceea ce se intampla in zona euro - nu asteptati sa fiti persecutati de sans-culotte din Paris. Nu asteptati sa fiti urcati in caruta condamnatilor de regimul lui Hollande. Veniti la Londra", a spus Johnson.

Citeste si:
Jador, primele declarații în scandalul cu Florin Salam. De la ce a...
Jador, primele declarații în...

Primarul Londrei a laudat investitorii indieni din Marea Britanie si a declarat ca ambele parti ar trebui sa renunte la "vorbarie" si sa incheie un acord de liber schimb intre UE si India.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.