Independenta energetica a SUA, conferita de exploatarea zacamintelor de sist, poate deveni viitoarea mare schimbare geopolitica din istoria moderna, dupa caderea zidului Berlinului, ascensiunea Chinei si primavara araba.

Dependenta Statelor Unite de petrolul din zona Golfului Persic si necesitatea logica de a mentine o prezenta dominanta in Orientul Mijlociu au reprezentat una dintre constantele perioadei de dupa 1945, dar situatia s-ar putea schimba.

Schimbarea a fost supranumita "intoarcerea acasa", energia ieftina fiind vazuta ca rasaritul unei noi ere de aur a celei mai mari economii a lumii. Motivul este simplu. Statele Unite detin vaste zacaminte sistice de petrol si gaze, care au devenit viabile in urma progreselor tehnologice dar a pretului mare al titeiului.

Exploatarea zacamintelor din state precum Virginia de Vest, Pennsylvania sau Dakota de Nord au transformat aproape peste noapte perspectivele energetice ale SUA.

"Gazele de sist nu existau practic in SUA, in 2004. In prezent, reprezinta 30% din piata", a declarat profesorul Dieter Helm, expert in energie la Universitatea Oxford.

Daca toate resursele de gaze de sist vor fi dezvoltate la potential comercial in America de Nord, productia ar putea creste de peste patru ori in urmatoarele doua decenii si sa reprezinte peste jumatate din productia de gaze naturale a SUA, la inceputul anilor 2030, ptorivit unui studiu recent realizat de Harvard Kennedy School Belfer Centre.

Pennsylvania, unde primul put petrolier a fost forat in 1859, a produs circa 30 de milioane de metri cubi de gaze in 2008. In 2010, statul a produs 11 miliarde de metri cubi de gaze, astfel ca SUA sunt pe cale sa devina, in decurs de un deceniu, cel mai mare furnizor de petrol si gaze la nivel mondial.

Independenta energetica aduce Statelor Unite mari beneficii economice, primul fiind impactul direct asupra productiei si fortei de munca din sector. Barack Obama a notat in discursul din acest an asupra starii natiunii ca exploatarile zacamintelor de sisc vor sustine probabil 600.000 de locuri de munca pana la sfrsitul deceniului, iar SUA vor avea suficiente gaze pentru urmatorii 100 de ani, daca modelul actual al consumului se va mentine, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Oala sub presiune electrică: tehnologia care economisește timp și...
Oala sub presiune electrică:...

Consecintele pe termen lung pentru restul lumii sunt dificil de anticipat, dar este probabil ca multe regimuri al caror rol global depinde numai de hidrocarburi vor fi slabite semnificativ, daca nu inlaturate. Intre acestea se afla monarhiile care au rezistat deocamdata primaverii arabe. Rezistenta lor a depins de pretul mare al petrolului si de sprijinul occidental, ambele conditii fiind acum sub semnul intrebarii.

"Monarhiile au rezistat atat de mult timp nu datorita legitimitatii populare, ci pentru ca s-au bazat pe un sprijin extern enorm. Aceste regimuri vor fi supuse unor presiuni enorme si nu pot supravietui fara avantajul tehnic al armelor occidentale", a declarat Shashank Joshi, membru al Royal United Services Institute.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.