Cresterea salariilor angajatilor din companiile private a fost "infima" in acest an, daca este luat in calcul nivelul inflatiei, desi companiile au raportat majorari de 5,1% fata de 2011.

"Salariile angajatilor din companiile private au crescut in acest an in medie cu 5,1%, dinamica similara cu cea din 2011. Cresterile nominale au fost de 5,1%, insa de fapt banii reali se transforma in nimic. Economia si companiile nu puteau sustine mai mult", a spus Cocheci, la prezentarea studiului Paywell Romania.

Pentru 2013, asteptarile sunt comparabile cu cele din anii trecuti, 41% dintre companiile participante la studiul PayWell Romania 2012 bugetand in medie cresteri salariale de 6,1%, insa reprezentantul PwC estimeaza ca majorarile nu vor depasi 4-5%.

Sectoarele economice in care s-au inregistrat majorari salariale peste medie au fost industria auto (8%), sectorul IT, cel farmaceutic si cel de servicii externalizate (toate raportand cresteri salariale medii in jur de 6%), in vreme ce sectorul bancar, cel de retail si turismul au inregistrat cresteri salariale sub media nationala, potrivit studiului salarial si de beneficii PayWell, scrie MEDIAFAX.

Studiul observa o scadere considerabila la nivelul cresterilor salariale in sectorul industrial, de la 7,2% in 2011 la 4,7% anul acesta. Aceasta scadere poate fi pusa pe seama declinului productiei industriale la care se adauga cresterea costurilor cu forta de munca (cresterea salariului minim brut pe tara de la 1 ianuarie 2012 conform Hotararii de Guvern 1225/2011).

Studiul PwC Romania remarca o scadere a ponderii bonusurilor variabile (bonusurile de performanta si comisioanele din vanzari) si a beneficiilor oferite de catre angajatori in pachetul total de remunerare, comparativ cu anii precedenti. 66% dintre companiile participante la studiu au platit bonusuri variabile, nivelul cel mai ridicat inregistrandu-se in sectorul farmaceutic (14% din salariul anual), urmat de sectorul bunurilor de larg consum, distributie si retail (7%).

Totodata, a scazut numarul companiilor care ofera prime fixe fata de anii trecuti, doar o treime dintre companiile participante oferind prime fixe tuturor categoriilor de angajati, valoarea bonusului fix per angajat fiind echivalentul unui salariu lunar de baza.

Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

In privinta principalelor beneficii oferite pe piata din Romania se observa o abordare prudenta, similara cu cea referitoare la compensatii. Datele PayWell releva o scadere pe toate planurile, fie ca este vorba de beeneficii sociale (tichete de masa), de siguranta (asigurare de viata) sau de beneficii de legate de stilul de viata al angajatilor (sport si socializare).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.