Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului tintit, concomitent cu o crestere a prognozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%, a anuntat guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

Potrivit MEDIAFAX, consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat vineri raportul trimestrial asupra inflatiei. Raportul consemneaza revizuirea traiectoriei proiectate a ratei anuale a inflatiei ca rezultat al impactului nefavorabil tranzitoriu al socurilor severe de natura ofertei.

Astfel, proiectia actualizata evidentiaza perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei in afara intervalului de variatie din jurul punctului central al tintei (3% pentru 2012 si 2,5% incepand din 2013; cu variatie de plus/minus un punct procentual - n.r.) pana in a doua parte a anului 2013, precum si repozitionarea si consolidarea ulterioara a acesteia in interiorul intervalului.

Principalele riscuri asociate noii prognoze sunt legate de o potentiala accentuare a volatilitatii fluxurilor de capital in contextul unei eventuale deteriorari a evolutiilor mediului extern cu consecinte nefavorabile asupra economiilor emergente. Conjunctura electorala interna din perioada imediat urmatoare se poate suprapune de asemenea acestor riscuri pe termen mediu.

Inflatia s-a accelerat in luna septembrie, rata anuala a acesteia crescand la nivelul de 5,33% de la 3,88% in luna august, in principal ca urmare a efectelor nefavorabile de natura tranzitorie exercitate de evolutia preturilor interne si internationale ale produselor alimentare, care au amplificat efectele statistice de baza adverse si transmiterea deprecierii anterioare a monedei nationale fata de principalele valute, semnalate anterior in rapoartele BNR. Cu toate acestea, cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni a ramas in apropierea mediei la nivelul Uniunii Europene, fiind de 3% in luna septembrie 2012.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.