Castigul salarial mediu net a crescut in septembrie, fata de august, cu 4 lei (0,3%), la 1.538 lei

Cele mai mari salarii, de 4.296 lei, au fost inregistrate in extractia petrolului si a gazelor naturale, iar cele mai mici, 845 lei, in hoteluri si restaurante, potrivit datelor anuntate marti de INS.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna august 2012 din sectorul economic s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte, se arata in comunicatul al INS.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna septembrie a fost cauzata de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna august in invatamant cu 3,4% ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice; in administratia publica si in sanatate si asistenta sociala s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta (0,4%).

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 99,8%.

Indicele castigului salarial real pentru luna septembrie 2012 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,1%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.