Turcia a obtinut luni un rating recomandat investitiilor pentru prima data dupa 1994, dupa ce Fitch Ratings i-a imbunatatit calificativul cu o treapta, la nivelul BBB-, cu perspectiva stabila.

Randamentul obligatiunilor Turciei pe termen de doi ani a scazut cu 0,19 puncte procentuale, cel mai mult din ianuarie, la 6,86%, minimul ultimilor sapte ani.

Imbunatatirea ratingului "reflecta reducerea riscurilor macro-financiare, economia evoluand catre o aterizare lina. Economia Turciei este pe cale sa revina la o crestere sustenabila", a declarat Ed Parker, director general la Fitch.

Deficitul de cont curent al Turciei a scazut in octombrie pentru a zecea luna consecutiv, la cel mai redus nivel dupa 2009, exporturile in Orientul Mijlociu compensand livrarile mai mici in Europa, scrie MEDIAFAX.

Guvernul condus de premierul Recep Tayyip Erdogan a redus datoria publica de la 74% din PIB in 2004 la 39% din PIB anul trecut.

"In sfarsit Fitch a facut un pas curajos, care ar putea fi un exemplu bun pentru alte agentii de rating", a declarat Tevfik Aksoy, economist sef la Morgan Stanley pentru Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa.

FMI a anticipat in iunie ca economia Turciei se indreapta spre o aterizare lina, dupa un avans de 9,2% in 2010 si 8,5% anul trecut.

Guvernul a redus deficitul bugetar de la 11,9% in 2001 la 1,3% in 2011.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.