Secretarul de stat in Ministerul Economiei Rodin Traicu spune ca o companie chineza, China Guandong Group, ar putea asigura aproape 40% din investitia pentru construirea reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda.

"Am discutat posibilitatea ca societatea chineza sa investeasca aproape 40% din necesarul investitional pentru unitatile nucleare 3 si 4, in partea clasica a centralei, adica echipamente electrice, circuite, turbine, generator. A fost o discutie deosebit de importanta, mult mai importanta decat ma asteptam. Tonusul nostru fata de cele doua reactoare a crescut simtitor", a declarat Traicu intr-o conferinta de presa.

Proiectul, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau estimate sa inceapa in 2010.

Din compania de proiect faceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian).

Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie, astfel ca Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns sa detina 86% din firma de proiect, scrie MEDIAFAX.

Dupa retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat, intrucat Guvernul nu a reusit sa atraga alti parteneri in proiect.

Traicu afirma, in urma cu cateva saptamani, ca Guvernul vrea sa recheme in proiect companiile CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez. El a precizat ca deocamdata Ministerul Economiei a primit raspunsuri de la doua dintre cele patu companii. Iberdrola a declinat oferta, iar RWE a aratat ca este interesata de aceasta investitie, dar termnenul solicitat de Romania este prea scurt pentru a lua o decizie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.