Presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, a declarat, marti, la Clubul de la Bucuresti, ca pe domeniul achizitiilor "se fura prea mult", el adaugand ca anii care urmeaza, respectiv 2013 si 2014, vor fi cei mai grei pentru Romania.

"Pe domeniul achizitiilor situatia este grea si Curtea de Conturi este extrem de exigenta si dura, incepand de acum, pentru ca, dupa toate calculele mele, se fura prea mult", a spus Vacaroiu, potrivit MEDIAFAX.

El a mentionat ca este nevoie de o autonomie si independenta totale a Curtii de Conturi, care aduce anual la buget circa 700 de milioane de Euro in plus.

"Curtea de Conturi are nevoie de autonomie totala, de independenta totala si de ceva surse financiare, pentru ca aparatul singur are o pregatire corespunzatoare si avem o forta umana cu pregatire serioasa si pentru ca e singurul organ care patrunde sub aspectul controlului in primarii in mediul rural", a spus Vacaroiu.

El a precizat ca anii urmatori vor fi foarte grei pentru Romania.

"Dupa parerea mea vor fi cei mai grei ani ai Romaniei din foarte multe considerente. Faptul ca am intrat pe o guvernanta fiscala pe care o apreciez ca nu avea ce cauta acolo pana nu-si rezolva statele din zona Euro problema, cu o limitare a deficitului bugetar undeva la 1,98 deficit efectiv care inseamna, fara datoria externa, venituri egal cheltuieli - deci suntem la nivelul anului 2012. Cresterea economica poate duce undeva la 1,5%, tinand seama de baza redusa de la care plecam", a mentionat Vacaroiu.

El a mai spus ca una dintre problemele cele mai greu de rezolvat, reprezentand un "cartof fierbinte", este suma de 15 miliarde de Euro rezultata din hotararile judecatoresti irevocabile ce echivaleaza cu despagubiri in bani pentru fostii proprietari.

Vacaroiu a adus in discutie si pierderile anuale in valoare de 7 miliarde de Euro reprezentand rambursari ilegale de TVA pe facturi false sau firme fantoma, aratand ca Romania are o economie subterana dubla fata de cea a UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.