Cheltuielile pentru protectia mediului au insumat anul trecut 18,6 miliarde lei, reprezentand 3,2% din PIB, comparativ cu 3% in 2010, potrivit datelor anuntate luni de Institutul National de Statistica.

"La nivel national, ponderea investitiilor administratiei publice a reprezentat 46,6% din totalul investitiilor pentru protectia mediului, urmata de cea a producatorilor specializati (27,5%) si a producatorilor nespecializati (25,9%). In industria prelucratoare s-au realizat 56,7% din cheltuielile pentru protectia mediului a producatorilor nespecializati, in timp ce industria extractiva a absorbit 16,9%, iar sectorul «productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa calda» 14,7%", se arata intr-un comunicat al INS, citat de MEDIAFAX.

Pe domenii, cele mai mari cheltuieli s-au inregistrat pentru managementul deseurilor (51,9% din total), urmate de cheltuielile pentru protectia apei (23,5%).

Suma de 18,6 miliarde lei include investitiile, cheltuielile curente interne si alte cheltuieli ale administratiei publice (subventii acordate, transferuri), nefiind cuprinse cheltuielile curente externe, precum cumpararea de servicii de protectia mediului de la terti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.