Premierul Victor Ponta a afirmat ca atunci cand Petrom majoreaza pretul carburantilor este tentat sa critice compania, dar se opreste imediat, citeaza MEDIAFAX.

"Uneori sunt tentat sa critic Petrom pentru pretul benzinei si astfel sa obtin aplauze efemere, dar ma opresc pentru ca este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat (...), 25.000 de familii au venituri pentru ca au un membru angajat la Petrom", a afirmat Ponta, prezent la ceremonia de inaugurare a termocentralei Petrom de la Brazi.

Petrom a investit 530 milioane euro in constructia centralei de la Brazi, care va putea acoperi 8-9% din necesarul de energie al Romaniei. Centrala functioneaza pe gaze.

Potrivit lui Ponta, constructia termocentralei Petrom este un semn de competitie pentru ceilalti producatori de energie din Romania.Guvernul a aprobat recent o hotarare care permite Petrom sa utilizeze, pana in 2014, pentru productia de electricitate in termocentrala doar gaze din productia interna.

In cadrul aceluiasi eveniment, Ponta a declarat ca redeventele pentru petrol si gaze trebuie renegociate, dar o modificare a nivelului acestora nu va fi efectuata mai devreme de 2014.

"Redeventele trebuie renegociate. Inainte de 2014 nu avem voie sa modificam contractul de privatizare al Petrom. Daca am stat din 2004 pana in 2013, mai putem sta un an", a afirmat Ponta prezent la ceremonia de inaugurare a termocentralei Petrom de la Brazi.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat recent ca OMV Petrom si Guvernul au inceput de cateva luni discutiile privind redeventele pentru petrol si gaze, dar deocamdata sunt analizate doar "principiile" privind impactul unui nou nivel al taxelor asupra companiei si economiei.

"Contractele noastre nu expira in 2014. Este vorba de acea clauza de stabilitate garantata de Guvernul Romaniei tuturor producatorilor, nu numai OMV, pana in anul 2014, sa mentina redeventele la nivelul curent, si anume intre 3,5 si 13,5%. Aceste discutii sunt purtate de cateva luni deja, nu este o decizie care se poate lua intr-o discutie sau cateva", a afirmat Gheorghe.

Citeste si:
Carburanții se ieftinesc la sfârșitul săptămânii. Cât costă litrul...
Carburanții se ieftinesc la...

Redeventele de petrol si gaze, cuprinse intre 3,5% si 13% din productie, au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.