Aproape trei sferturi din populatie considera ca economia merge mai rau decat anul trecut; asteptarile legate de imbunatatirea situatiei in 2013 sunt ridicate.

Evenimentele din decursul verii au afectat in mod clar starea de spirit a populatiei, se arata in raportul GfK Consumer Climate pentru Europa si Statele Unite.

"Gradul mic de incredere in elita politica deja existent a scazut din nou. Increderea ca politicienii vor stabiliza economia Romaniei si o vor dirija spre crestere pe termen lung a scazut. In general, 73% din populatie considera ca situatia economica este mai rea decat acum un an", se arata in comunicatul GfK Romania.

Situatia economica generala din majoritatea tarilor europene nu s-a deteriorat cu adevarat in lunile de vara, dar nici nu a inregistrat vreo imbunatatire propriu-zisa, iar consumatorii se asteapta in continuare ca puterea economica sa scada si mai mult, noteaza analistii.

Somajul a crescut in aproape toate tarile, iar guvernele continua sa incerce sa isi aduca deficitele de stat sub control prin masuri stricte de austeritate, inclusiv prin marirea impozitelor. In statele aflate in centrul crizei, aceasta determina, intr-o masura tot mai mare, populatia sa organizeze proteste.

Cele mai mici sperante in ceea ce priveste cresterea veniturilor au fost exprimate de consumatorii din Italia, Spania si Grecia, la polul opus situandu-se cei din Germania, Austria si Romania, se arata in comunicat.

Pe de alta parte, ca urmare a scaderii asteptarilor privind starea economiei si veniturile, in multe tari dorinta de cumparare a scazut in mod perceptibil, singurele exceptii fiind Germania, Bulgaria si Polonia. Cei mai dornici sa consume raman in continuare germanii, austriecii si bulgarii.

Pe de alta parte, in SUA, contrar a ceea ce s-ar putea anticipa in lumina datelor economice modeste, consumatorii americani devin tot din ce in ce mai siguri pe sine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.