Inflatia va creste pana la circa 5% la sfarsitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preturilor la alimente, existand si incertitudini legate de impactul final al secetei asupra produsului intern brut.

"Inflatia va creste pana la circa 5% la sfarsitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preturilor la alimente. Inflatia medie anuala este estimata la 3,4%. Deficitul de cont curent extern este proiectat sa se reduca la 4% din PIB in 2012, deoarece intrarile de capital vor continua sa fie reduse", se arata in raportul Guvernului privind situatia economica pe anul 2012, citat de MEDIAFAX.

Guvernul arata ca pana la sfarsitul anului nu se intrevad riscuri deosebite care sa afecteze sensibil perspectivele macroeconomice si bugetare, dar precizeaza ca exista incertitudini cu privire la impactul final al secetei asupra produsului intern brut. De asemenea, o reducere a produsului intern brut in zona euro mai mare decat cea estimata de catre Comisia Europeana ar putea afecta nivelul produsului intern brut si a celorlalti indicatori macroeconomici.

La acest moment se estimeaza ca produsul intern brut se va majora cu circa 1% fata de 2011, avand o valoare nominala de 607,3 miliarde lei. Consumul final se va majora cu 0,7% si formarea bruta de capital fix, cu 6,4%.

In acelasi timp este luat in calcul faptul ca o reducere a absorbtiei fondurilor europene fata de nivelurile programate ar afecta nivelul veniturilor bugetare pe acest an, caz in care se vor lua masuri corespunzatoare de reducere a cheltuielilor si incadrarea in deficitul bugetar estimat. De asemenea, pot exista riscuri de finantare a deficitului bugetar ca urmare a deteriorarii situatiei sectorului financiar extern sau a unei cresteri explozive a pretului international al petrolului.

Citeste si:
Sporuri noi pentru Covid-19: 30-40% în plus la DSP, 30% la Prefecturi
Sporuri noi pentru Covid-19:...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Referitor la platile restante, Guvernul estimeaza ca pana la sfarsitul anului se vor inregistra progrese in procesul de reducere a arieratelor in cadrul companiilor monitorizate, astfel incat sa se ajunga la 9 miliarde lei fata de 13 miliarde lei inregistrate la sfarsitul semestrului I.

Veniturile bugetului general consolidat estimate a se realiza in anul 2012 sunt in suma de 197,5 miliarde lei, reprezentand 32,5% din produsul intern brut. Din acestea, circa 12 miliarde lei sunt programate a se realiza din fonduri europene si 185,5 miliarde lei reprezinta venituri estimate a se realiza din impozite, taxe, contributii si alte venituri incasate din economia interna, reprezentand 30,5 % din produsul intern brut.

Veniturile bugetului consolidat se vor realzia din:

  • veniturile din taxa pe valoarea adaugata reprezinta 26,2%,
  • contributiile de asigurari sociale 25,8%,
  • impozitul pe venit 10,8%,
  • veniturile din accize 10,4%,
  • veniturile nefiscale 9,3%.
Pe bugete componente, ponderea cea mai mare a veniturilor bugetului general consolidat se regaseste, in principal, la bugetul de stat, respectiv 47,5%, la bugetele locale 25,8%, iar la bugetul asigurarilor sociale de stat 24,8%.

Cheltuielile bugetului general consolidat estimate a se realiza in anul 2012 sunt de 211,1 miliarde lei, reprezentand 34,8% din produsul intern brut.

Pe categorii de cheltuieli, bugetul prevede:

  • cheltuieli cu asistenta sociala care reprezinta 32,0%
  • cheltuieli de personal (19,4%),
  • cheltuieli de natura investitiilor, reprezentand cheltuieli de capital, cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila si nerambursabila,
  • alte transferuri pentru investitii (18,1%) si cheltuielile cu bunuri si servicii (15,9%).
Deficitul bugetului general consolidat, in termen de plati, estimat pe anul 2012 la 13,66 miliarde lei, reprezentand 2,2% din produsul intern brut.

Citeste si:
Cum să economisești pentru o nouă mașină
Cum să economisești pentru o...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.