Romtelecom va contesta in justitie decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii de a reduce tarifele de interconectare sub costurile de intretinere.

La sfarsitul lunii octombrie, ANRC a anuntat ca reduce tarifele de interconectare la reteaua Romtelecom pentru alti operatori. Nemultumita de decizie, Romtelecom a anuntat ca va da in judecata autoritatea de reglementare. Compania motiveaza ca reducerea propusa de ANRC este cu 20% sub costurile de operare. Mai mult, decizia ofera accesul altor operatori pe piata, fara ca acestia sa fie nevoiti sa faca vreo investitie. Nu in ultimul rand, scaderea tarifelor de interconectare ar conduce la scaderea valorii de piata a Romtelecom cu 400 de milioane de euro, chiar inainte de listarea companiei la Bursa.

Una peste alta, Romtelecom precizeaza, intr-un comunicat, ca nu se opune reducerii tarifelor, ci doar cuantumului acesteia. "Daca ANRC va mentine aceeasi abordare si va emite in continuare decizii de acest gen, valoarea companiei ar putea fi diminuata cu aproximativ 680 de milioane de euro, reducand totodata incasarile guvernului din vanzarea actiunilor la Bursa cu aproximativ 313 milioane de euro."

Revolta Romtelecom are si un precedent. Operatorul national de telefonie fixa a facut acelasi pas ca si firmele Orange si Connex care, in urma cu cativa ani, nu au scazut tarifele de interconectare, asa cum a decis ANRC. Au dat Autoritatea in judecata si au castigat.
ANRC spune ca nu face nimic altceva decat sa puna in aplicare acquisul comunitar in domeniu, actionand astfel pentru dezvoltarea competitiei. Problema este insa ca Germania, membra fondatoare a UE, a anuntat ca va scuti de la aceasta reglementare Deutsche Telekom, echivalentul Romtelecom, intrucat compania intentioneaza sa investeasca intr-o noua retea nationala.

Decizia ANRC vine in conditii similare. Romtelecom tocmai anuntase ca vrea sa creeze o noua retea, dar ca, din cauza recentelor evenimente, renunta la idee. Mai exact, operatorul national de telefonie nu va mai investi 500 de milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii autohtone de comunicatii.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.