Valuta care ar putea parasi Romania in decembrie ajunge la sume record, iar exodul bancnotelor euro poate antrena o depreciere a leului. Singurii care il pot salva sunt BNR, care sta pe un munte de valuta din care isi poate permite sa vinda, si muncitorii romani din strainatate, care isi aduc banii in tara. Chiar daca ei vin pe tot parcursul anului, cea mai mare parte dintre salariile „capsunarilor“ intra in tara de sarbatori.

Valuta care ar putea parasi Romania in decembrie se ridica la un miliard de euro, suma nemaiintilnita pina in prezent, constind in rambursarea imprumuturilor externe ale firmelor private si in plata datoriei publice, potrivit MEDIAFAX. Agentia apreciaza ca aceste iesiri de valuta ar putea influenta cursul leului in sensul deprecierii monedei nationale. Tendinta care exista deja: daca in primele noua luni ale anului leul s-a apreciat fata de euro cu peste 10%, in ultimele saptamini moneda nationala a inceput sa piarda teren, iar cursul s-a stabilizat in jurul nivelului de 3,65 lei pentru un euro.

Potrivit sursei citate, piata valutara din ultima perioada este caracterizata de volume mici de tranzactionare si de o volatilitate scazuta si, desi BNR a anuntat ca este dispusa sa cumpere euro, bancile comerciale nu s-au grabit sa vinda. In acest context, aparitia unor ordine mari de cumparare de valuta ar putea determina o crestere rapida a cotatiilor.

La mina lui Isarescu

Totusi, teama fata de un leu slab in decembrie este atenuata de unele intrari de capital (vezi cele 500 de milioane de euro din emisiunea de eurobligatiuni a BCR) si, mai ales, de comportamentul Bancii Nationale, care poate interveni oricind pentru a stopa o depreciere masiva a leului. Rezerva sa a depasit 17 miliarde de euro, asa ca aruncarea unor sume mari de euro pe piata, pentru a "ridica" leul, nu e o problema. "Volumul iesirilor de capital are o doza de aproximatie foarte mare, nu se stie exact citi bani ies. Chiar daca volumele sint mari, nu trebuie sa construim scenarii apocaliptice. BNR are musculatura valutara pentru a interveni daca deprecierea leului ameninta procesul de dezinflatie", apreciaza analistul economic Daniel Daianu.

In plus, iesirile sint contrabalansate de intrarile de capital aferente banilor trimisi in tara de cei care muncesc in straintate. Potrivit estimarilor, ar fi vorba de trei miliarde de euro in acest an. Chiar daca aceste venituri au devenit permanente in tot timpul anului, sarbatorile de iarna reprezinta, de regula, un virf.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.