New Century Holdings (NCH), administratorul unuia dintre cele mai mari fonduri de investitii existente pe piata, Broadhurst, va intra puternic pe piata imobiliara prin constructia unui mall si a unor blocuri de apartamente, proiecte in valoare de aproximativ 300 mil. $. La aceste proiecte, dezvoltate in Bucuresti, ar urma sa participe si alti investitori.

Siminel Andrei, managerul NCH pentru Romania, a inceput sa-si indrepte atentia catre constructia de spatii comerciale si apartamente. Proiectele sunt in valoare de 300 mil. euro.New Century Holdings (NCH), administratorul unuia dintre cele mai mari fonduri de investitii existente pe piata, Broadhurst, va intra puternic pe piata imobiliara prin constructia unui mall si a unor blocuri de apartamente, proiecte in valoare de aproximativ 300 mil. $. La aceste proiecte, dezvoltate in Bucuresti, ar urma sa participe si alti investitori.

Banii pentru cele doua proiecte au fost deja alocati de la New York unde se afla managementul central al NCH, conform managerului NCH pentru Romania, Siminel Andrei. NCH a investit deja puternic pe piata imobiliara, dar s-a concentrat doar pe achizitii si acestea mai ales din segmentul spatiilor comerciale. O data cu cresterea preturilor pe piata imobiliara, construirea unor imobile noi a devenit insa din ce in ce mai tentanta pentru investitori.

NCH intentioneaza sa construiasca, un mall, care ar putea fi cel mai mare din Bucuresti si care se va intinde pe 12 hectare de teren. Terenul a apartinut companiei UMEB, detinute de Broadhurst, dar aceasta si-a restrans activitatea pe 4 hectare de teren din cele 16 hectare pe care le detinea. Terenul este situat pe strada Vasile Milea in cartierul Drumul Taberei din Bucuresti. "Ar urma sa fie cel mai mare mall din Bucuresti, iar investitia se va ridica la circa 200 de milioane de dolari", spune Siminel Andrei.

NCH va suporta jumatate din valoarea proiectului, cealalta jumatate urmand sa fie investita de compania israeliana Africa-Israel Investments. Aceasta este detinuta in proportie de peste 50% de omul de afaceri israelian Lev Leviev. Grupul Africa-Israel, cu o cifra de afaceri de peste un miliard de euro pe an mai detine proprietati si proiecte rezidentiale in tari ca Israel, Cehia, Serbia, Marea Britanie sau Olanda.

Celalalt proiect al NCH este construirea unui complex de blocuri de apartamente cu o suprafata totala de 100.000 de metri patrati pe un teren de 5 hectare desprins din Electrotehnica, o alta companie care apartine grupului. Terenul este situat vizavi de mall-ul Plaza Romania din Bucuresti. "Blocurile vor avea cate 20 de etaje si vor fi construite pe o structura metalica. Pretul pe metru patrat va fi stabilit in functie de amplasare si de cerere. Cele de la ultimele etaje vor fi in orice caz cele mai scumpe", spune Siminel Andrei.

In blocurile vechi apartamentele de la ultimele etaje sunt de cele mai multe ori cele mai ieftine din cauza conditiilor proaste de locuit pe care le ofera apartamentele de la etajele superioare.
Complexul de blocuri construit de NCH ar urma sa fie intr-un perimetru inchis si ar urma sa includa si alte facilitati, cum ar fi parcari sau piscina. La un pret de 1.000 $ pe metru patrat de apartament, valoarea totala a proiectului s-ar situa la 100 de milioane de dolari.

Mall-ul pe care NCH vrea sa il faca ar urma sa fie finalizat in termen de aproximativ doi ani, in timp ce blocurile de locuinte vor fi finalizate in termen de trei ani. "Cu cele doua proiecte suntem in prezent in faza de obtinere a autorizatiilor de constructie", spune Andrei. Cele doua proiecte vor fi finantate prin intermediul a doua vehicule noi de investitii cu finantare de la fondurile de investitii administrate de NCH in Statele Unite.

New Century Holdings prin fondul Broadhurst este cel mai mare detinator de spatii comerciale din Romania. Fondul detine printre altele companiile Romarta, Winmarkt, Winmarkt Beta sau Valmetex. Fondul este in plus minoritar la magazinele Unirea Shopping Center si Cocor din Bucuresti.

Celelalte investitii ale fondului s-au concentrat in ultimii ani spre domeniul panificatiei, unde detine unul din primii jucatori de pe piata, Vel Pitar, spre sectorul electrotehnic, unde detine mai multe companii, cum ar fi Electroaparataj, Electrotehnica, UMEB sau Imsat, spre sectorul bancar, prin Libra Bank, la care se adauga alte cateva zeci de companii la care detine participatii minoritare sau majoritare.

Broadhurst s-a aflat anul acesta la cel de-al doilea exit de pe piata romaneasca, prin vanzarea operatorului portuar Romportmet Galati catre indienii de la Mittal Steel. Valoarea tranzactiei a fost de aproape 50 de milioane de dolari.

Cele doua proiecte imobiliare ale NCH vor dubla investitiile NCH in Romania care se ridica in prezent la aproape 300 de milioane de dolari. In afara de acestea, managerii companiei americane au mai alocat anul acesta 800 de milioane de dolari pentru investitii in Europa Centrala si de Est, din care aproximativ 300 de milioane sunt disponibile pentru investitii in Romania.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.