Compania Nationala a Huilei (CNH) a avut in perioada 2009-2011 pierderi de 543,7 milioane lei (121 milioane euro) din cauza ca a vandut carbunele la preturi mai mici decat costul de productie, potrivit rezultatului unui control derulat de Ministerul Economiei, actionarul majoritar al companiei. 

Potrivit MEDIAFAX, controlul releva "nerealizarea de venituri in suma de 543,7 milioane de lei, ca urmare a contractarii si livrarii carbunelui la un pret mai mic decat pretul de cost al exploatarilor miniere", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

CNH furnizeaza huila termocentralelor Mintia si Paroseni si are datorii catre bugetul de stat de peste patru miliarde de lei.

Pentru huila importata a fost estimat un pret de 85 lei/gigacalorie, respectiv 289-323 lei/tona, in timp ce CNH a vandut carbunele in perioada 2009-2011 la pretul de 204-247 lei/tona catre termocentrala Paroseni, si cu 185-247 lei/tona la termocentrala Mintia.

Comunicatul precizeaza ca Uniunea Europeana interzice vanzarea huilei la un pret inferior tarifului din alte tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.