O reglementare a UE pentru reducerea speculatiilor cu instrumente derivate pe datorie, care va intra in vigoare la 1 noiembrie, ar putea afecta capacitatea de a se imprumuta a unor tari cu piete mici ale datoriei guvernamentale, precum Romania, Polonia, Ungaria, Lituania si Cehia.

Masura, anuntata in octombrie anul trecut, ar trebui sa puna capat speculatiilor care imping in sus costurile de imprumut ale tarilor din zona euro prin tranzactionarea de CDS-uri (credit default swap-contract de asigurare a datoriei impotriva riscului de neplata) de catre investitori care nu detin si obligatiunile aferente, transmite MEDIAFAX.

"In mod ironic, consecintele ar putea fi simtite mai puternic de catre pietele care nu impartasesc problemele crizei din zona euro", potrivit unei postari pe blogul cotidianului american Wall Street Journal (WSJ).

Reglementarea trebuie implementata de toate cele 27 de state membre UE, inclusiv Polonia, Ungaria, Romania, Lituania si Cehia, tari care au piete ale datoriei suverane mai mici decat statele din Vest. Datoria guvernamentala a Poloniei se ridica la circa 240 miliarde de dolari, fata de 853 miliarde de dolari in cazul Spaniei, potrivit datelor Bancii Mondiale.

Retail jobs

Fondurile de hedging au o prezenta semnificativa in tranzactiile cu CDS-uri pe aceste piete emergente, prin "tranzactii directionale". Daca fondurile cred ca situatia economica se va deteriora, cumpara CDS-uri, iar daca se asteapta la o imbunatatire, vand. Aceste tranzactii sunt facute fara ca investitorul sa detina, obligatoriu, obligatiuni pentru care vinde sau cumpara CDS-urile.

"Unii ar numi aceste practici speculatii ticaloase. Insa mentin piata CDS-urilor lichida, iar piata lichida a CDS-urilor ajuta la pastrarea stabilitatii pietei obligatiunilor", noteaza cotidianul american.

Unii analisti financiari considera ca masura ar putea descuraja investitorii sa cumpere obligatiuni.

"De ce sa le cumpere daca este greu sa-si asigure riscul?", intreaba WSJ.

Protejarea prin intermediul unor indici nu va functiona, de asemenea. Indicatorul iTraxx CEEMEA pentru 17 piete emergente ofera aceasta posibilitate si a functionat bine in trecut, afirma WSJ. Indicele include, insa, cinci state UE, care sunt supuse reglementarii. Conform noii reguli, acesta nu va putea fi folosit de investitorii care nu detin obligatiuni ale celor cinci state. Pentru a putea fi folosit la protejarea impotriva riscului, indicele va trebui modificat.

Citeste si:
Toate clădirile noi din UE ar putea fi dotate cu panouri solare
Toate clădirile noi din UE ar...

Un posibil impact pozitiv ar fi ca "tranzactiile directionale" tind sa fie facute de catre investitori care imping preturile in sus, astfel ca asigurarea datoriilor pentru tarile respective ar putea deveni mai ieftina, iar contractarea acesteia mai convenabila. Mai greu de gasit, dar mai ieftina, noteaza WSJ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.