Specialistii in investitii si bancherii vorbesc cu wall-street.ro despre principalele greseli care au dus la inca o privatizare ratata in Romania.

Consultantul tranzactiei a definit prost caietul de sarcini

Realizarea caietului de sarcini este una dintre problemele importante ale procesului de privatizare Oltchim, sunt de parere specialistii din piata. Compania de consultanta fiscala si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) a obtinut in 2011 mandatul pentru a realiza strategia de privatizare a Oltchim.

“Trebuie sa recunoastem ca o mare parte din vina o are consultantul, iar aceasta problema va sta ceva vreme pe obrazul lor. Cu toate acestea nu este corect ca toata vina sa fie aruncata pe ei, pana la urma statul era cel care lua decizia finala; totusi, caietului de sarcini este o problema serioasa si, cu riscul de a fi criticat ca este usor sa vorbesti dupa ce totul a avut deja loc, nu iti trebuie prea multa carte pentru a-ti da seama ce lucruri trebuiau facute mai bine in cadrul acestei licitatii”, spune Doru Lionachescu, partener in cadrul casei de consultanta pentru fuziuni si achizitii Capital Partners.

Criteriile prea lejere de participare in cadrul licitatiei reprezinta elementul principal care au dus la desemnarea unui castigator care in mod clar nu va putea sa plateasca suma promisa in licitatie, este de parare Lionachescu.

Slaba gestionare a relatiei dintre statul roman si PCC

De la intrarea din 2007 in actionariatul Oltchim, compania PCC SE s-a aflat intr-o lupta continua cu reprezentantii statului, atat guvernarile PDL, cat si actuala guvernare USL, neratand nicio ocazie pentru a minimaliza potentialul financiar al germanilor.

“Realist vorbind, singurii care au participat la aceasta oferta si stiau cu ce se mananca acest domeniu al industriei chimice au fost nemtii de la PCC, ori relatia cu ei trebuia gestionata cu totul altfel de catre statul roman. In niciun caz nu trebuia mers pe o relatie conflictuala si pe aceasta suspectare permanenta cum ca vor inchide combinatul si vor vinde totul la fier vechi”, a declarat Doru Lionachescu.

Citeste celelalte pareri ale bancherilor de investitii pe wall-street.ro
.

Citeste si:
Ciolacu: "Cine are bani traieste, cine n-are, moare!"
Ciolacu: "Privatizarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.