Deprecierea leului in fata monedei europene si majorarea accizelor ar putea antrena o serie de cresteri de preturi in 2013.

Accizele sunt platite in prezent pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice si cafea.

Nivelul accizei in lei este stabilit, potrivit Codului Fiscal, prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar anuntat de BCE pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent.

In 2012, accizele percepute de stat pentru produsele petroliere au fost calculate la un curs de 4,3001 lei/euro. Anul acesta insa, cursul mediu la care se vor calcula accizele ajunge la 4,5 lei/euro pana la sfarsitul anului, scrie gandul.info.

Daca accizele la carburanti vor fi calculate anul viitor la un curs mediu de 4,5 lei/euro, iar companiile petroliere vor decide sa amortizeze costurile suplimentare generate de diferenta de curs prin majorarea preturilor la carburanti, un litru de benzina ar putea costa cu 9 bani in plus la pompa, iar un litru de motorina s-ar scumpi cu circa 7 bani.

Scumpirea carburantilor ar putea fi insa chiar mai insemnata daca se ia in calcul si majorarea accizelor. Conform calendarului stabilit de executiv, nivelul accizelor pentru motorina va creste la 1 ianuarie de la 374 euro/tona la 391 euro/tona. Astfel, daca si aceasta scumpire va fi suportata de consumatori, soferii vor trebui sa scoata din buzunar cu 14 bani in plus pentru fiecare litru de motorina cumparat.

Petrom a SCUMPIT din nou carburantii, pentru a doua oara in cinci zile

In cazul tigaretelor, accizele vor fi majorate de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 tigarete la jumatatea anului viitor. Daca luam in calcul si diferenta de curs, un pachet de tigarete care costa in prezent 13 lei ar putea ajunge sa coste in iulie 2013 in jur de 13,2 lei, potrivit estimarilor gandul.info.

Romanii cheltuiesc mai putin pentru mancare, dar cumpara mai multa bere

Citeste si:
Ce băuturi preferă românii să consume de sărbători
Ce băuturi preferă românii să...

Bani frumosi cheltuie romanii si pe bauturile alcoolice si pe cafea. Scumpiri sunt asteptate anul viitor si la acete categorii de produse, conform realitatea.net.

Pe 1 octombrie vom afla exact la ce curs se vor calcula accizele pentru anul viitor.

Citeste si: Romania, o tara ieftina pentru vicii


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.