Romanii din Italia au primit notificari de la Fiscul italian prin care li se cere sa achite o diferenta de impozit pentru imobilele pe care le detin in Romania.

Notificarea a fost transmisa romanilor rezidenti in Italia in baza unui Decret-Lege emis anul trecut de catre Guvernul de la Roma, denumit "Dispozitii urgente pentru crestere, echitate si consolidarea conturilor publice" si care introduce un impozit pe valoarea imobilelor din strainatate perceput tuturor proprietarilor rezidenti in Italia, relateaza evz.ro.

Romanii rezidenti in Italia care trebuie astfel sa plateasca statului italian o diferenta de impozit pentru locuinta din Romania. Impozitul perceput de autoritatile italiene este de 0,76% din pretul cu care acestia au cumparat locuinta din Romania, cota din care este scazut impozitul platit deja statului roman pentru acel imobil.

In Romania, pentru persoanele fizice se aplica o cota de 0,1% la valoarea impozabila, calculata in functie de calitatea materialelor de constructie, utilitati si zona in care este amplasat imobilul.

In aceste conditii, calculele arata ca romanii rezidenti in Italia ar trebui sa plateasca in aceasta tara un impozit mai mare decat cel datorat in Romania, chiar daca va fi acordata o deducere aferenta impozitului platit in Romania.

"Sunt asteptate clarificari din partea autoritatilor italiene pentru a se stabili daca acest nou regim fiscal nu incalca prevederile conventiei incheiate de cele doua tari privind evitarea dublei impuneri. Este insa posibil ca din analiza sa rezulte ca aceste prevederi nu sunt incalcate, deoarece conventia nu acopera sfera autoritatilor locale, iar acest impozit ar putea fi tratat drept unul perceput de autoritatea locala. Si Fiscul roman ar trebui sa aplice un astfel de impozit, dar nu dispune de informatiile necesare", au declarat pentru Mediafax surse din Guvernul de la Bucuresti.

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.