Romania ocupa locul 24 in ultimul top al companiei de consultanta financiara A. T. Kearney, referitor la situatia costurilor muncii din 40 de state. Topul este realizat pe baza oraselor unde investitorii au costuri foarte mici in privinta costurilor de munca, iar criteriile folosite sunt structura financiara, mediul de afaceri si gradul de specializare al fortei de munca din fiecare cele 40 de stateOrase ieftine sunt: San Antonio (Statele Unite), Belfast (Marea Britanie), Leipzig (Germania) si Marseilles (Franta).

In privinta clasificarii pe state, statul roman, alaturi de Bulgaria si Slovacia, au fost incluse pentru prima data in acest top, dar vecinii nostri sunt cu mult in fata noastra, bulgarii ocupand locul 15, iar slovacii pozitia urmatoare. Statele asiatice ocupa primele locuri in acest an ca si in 2004, Romania fiind depasita de nume ca Vietnam, Ghana, Egipt. Polonia si Ungaria ocupa pozitiile 18, respectiv 19, ceea ce face ca tara noastra sa fie ultima din aceasta zona.

Prima pozitie din clasamentul general este ocupata de India, urmatoarele doua locuri apartinand Chinei si Malaieziei. Singura tara europeana care figureaza printre primele zece state este Cehia, Statele Unite fiind pe locul 11. Comparativ cu anul trecut, Cehia a cazut trei pozitii, primele trei locuri sunt neschimbate. Chile, Costa Rica, Vietnam si Rusia sunt printre tarile care au urcat in top in acest an, fata de anul trecut.

Din studiul realizat de A. T. Kearney reiese si ca firmele aleg, in general, locatii cat mai aproape de tara de provenienta. Zona centrala si est-europeana reprezinta o regiune atractiva, dar costurile muncii sunt inca ridicate. In schimb, investitorii sunt tot mai atrasi de munca ieftina din Orientul Mijlociu si Africa, in ciuda riscurilor existente.

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.