Salariul mediu pe angajat in Hidroelectrica este de 1.643 euro, iar salariatii companiei beneficiaza de 70 de tipuri de indemnizatii, prime jubiliare si alte beneficii.

"Contractul colectiv de munca in Hidroelectrica, incheiat in 2005 si care expira in 2014, are multe anomalii, este impovarator pentru indicatorii financiari ai companiei si incurajeaza nemunca", a declarat vineri intr-o conferinta de presa Remus Borza, seful Euro Insol, administratorul judicar al Hidroelectrical, citat de realitatea.net.

"Un sofer de la Hidroelectrica are un salariu brut in luna iunie 2012 de 9.900 lei", a mai spus Borza.

Euro Insol a publicat vineri raportul privind cauzele care au dus la intrarea in insolventa a companiei de stat, cel mai mare producator de energie din Romania.

Cauzele insolventei
- vanzarile de energie catre "baietii destepti",
- managementul deficitar,
- investitiile neperformante
- secetaprelungite,
- costurile cu apa uzinata,
- contractul colectiv de munca
- achizitia de energie de la terti.

Potrivit raportului, ponderea salariului de baza pentru timpul efectiv lucrat este de 41% din totalul veniturilor pe salariat, iar diferenta de 59% este reprezentata de sporuri si indemnizatii.

"Este atipic, n-am mai auzit nicaieri in lumea asta. Mai mult de jumatate dam pe altceva decat pe munca", a afirmat Borza.

El a adaugat ca salariatii companiei de stat, intrata in insolventa in luna iunie a anului curent, beneficiaza de 70 de beneficii, prime jubiliare, indemnizatii, a caror pondere este mai mare cu 300% fata de salariul de baza.

"Cateva exemple: 30 milioane lei prima de vacanta, 21 milioane lei deplasari ale personalului din si de la serviciu, inclusiv pentru deplasari in interes personal cu familia, 13 milioane lei diurne pentru delegatii, 18 milioane lei sporuri de fidelitate si prime jubiliare, 31 milioane lei prime de vechime", a continuat Borza.

Citeste si:
Top 3 joburi part-time din care poți obține venituri peste medie
Top 3 joburi part-time din...

Pierderi cat 1% din PIB

Pierderile suferite de Hidroelectrica in urma contractelor paguboase semnate cu "baietii destepti" au insumat 1,1 miliarde de euro in perioada 2006-2012l.

"Daca ne raportam doar la perioada 2006-2012, de cand avem anumite repere de pret, de cand a devenit operationala si functionale cele doua piete majore - Piata concurentiala a contractelor bilaterale si Piata zilei urmatoare - atunci sigur ca putem afirma ca aceste contracte au prejudiciat cu echivalentul a 1,1 miliarde euro Hidroelectrica, doar pe ultimii sase ani", a explicat Borza, citat de evz.ro.

Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.