Romanii lucreaza cel mai mult pe saptamana in UE si sunt printre ultimii la zile libere si concediu.

Angajatii cu norma intreaga din Romania au avut anul trecut cea mai lunga saptamana de lucru din UE, de 41,3 ore in medie, la fel ca in 2010. In acelasi timp timp, la zile libere in sarbatori legale au fost ultimii, iar la zile de concediu platit au ocupat penultima pozitie la nivel european, relateaza stirileprotv.ro.

Media saptamanii de lucru este in UE de 39,7 ore, iar in zona euro de 39,5 ore. Romanii sunt urmati de Luxemburg (40,7 ore), Germania (40,6 ore), Estonia si Marea Britanie (ambele 40,5), Austria si Bulgaria (ambele 40,3), Cehia si Polonia (ambele 40,2), potrivit unui raport al Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Munca si Viata (Eurofound).

Programul de lucru negociat colectiv este de 40 de ore pe saptamana in Romania, maxim in UE, si la fel ca in Ungaria, Estonia, Polonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Grecia, Luxemburg si Malta.

Romania se situeaza pe penultima pozitie in UE la concediul mediu anual platit, cu 21 de zile.

Pe ultima pozitie, cu cate 20 de zile, se afla zece tari, majoritatea din Europa de Est, respectiv Ungaria, Estonia, Polonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Slovacia, Cipru si Belgia.

Germanii, francezii si danezii au avut anul trecut cele mai lungi concedii, de cate 30 de zile.

Angajatii din Romania au avut anul trecut cele mai putine zile libere de sarbatori legale (se exclud sarbatorile libere care cad duminica), numai 6, la egalitate cu Olanda, care in 2010 a avut 5. Restul tarilor in care angajatii au un concediu platit de numai 20 de zile au intre 7 si 12 zile libere de sarbatori legale, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.