Business13 August 2012

Lectura de un minut

Rata anuala a inflatiei din iulie a coborat la 3%, dupa o crestere a preturilor de 0,59% fata de iunie, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

In luna iulie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,1%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,8% fiecare, arata INS.

La alimente, cea mai mare crestere a preturilor, de 1,5%, a fost inregistrata la fructe proaspete. Cartofii si ouale au avut cea mai mare scadere de pret (6,2%).

In luna iunie rata lunara a inflatiei a fost negativa, preturile scazand cu 0,04%, ca urmare a ieftinirii alimentelor.

Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.

Citeste si:
Supraaciza la carburanti va fi eliminata: preturile ar trebui sa...
Supraaciza la carburanti va...

La inceputul lunii august banca centrala a anuntat ca mentine prognoza pentru inflatia la final de an, de 3,2% in acest an si 3% in 2013, dar a aratat ca majoritatea riscurilor actioneaza in directia depasirii acestor niveluri, printre care preturile internationale la materii prime si alimente, implementarea reformelor, ajustarea fiscala si tensiunile politice.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.