Castigul salarial net a crescut in iunie, fata de luna mai, cu 1,4%, sau 22 de lei , la 1.552 lei.

"In luna iunie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna mai 2012 ca urmare a acordarii de prime ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa) ori realizarii de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in fabricarea produselor din tutun si telecomunicatii - 24,6%, respectiv 23,3%.

Scaderile castigului salarial fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna mai de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou).

De asemenea, castigul salarial mediu net din luna iunie 2012 a scazut ca urmare a nerealizarilor de productie, incasarilor mai mici (functie de contracte), dificultatilor financiare si lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unitati economice.

Retail jobs

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel:

  • cu 16% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale,
  • cu 14,3% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului,
  • intre 7,5% si 11% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati de servicii anexe extractiei, extractia carbunelui superior si inferior
  • intre 3,5% si 6% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), transporturi terestre si transporturi prin conducte.
Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 5,4%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,3%.
Citeste si:
INS: Perioada de autorecenzare a fost prelungită până pe 27 mai
INS: Perioada de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.