Premierul Victor Ponta a prezentat, luni, un set de masuri destinate sustinerii cresterii economice si incurajarii angajarii.

Victor Ponta si-a inceput declaratia prin a blama guvernarea din ultimii ani pentru problemele economice ale Romaniei.

"Din pacate in ultimii ani, doar Traian Basescu si cei din jurul sau au trait bine", a precizat Ponta.

Premierul a subliniat ca TVA-ul nu se modifica in privinta cotei de impozitare. Ce se va modifica este modul in care se plateste TVA-ul.

"TVA-ul se va plati la incasarea facturii pentru firmele care au o cifra de afaceri de maxim 500.000 euro si doar pentru platile efectuate prin sistemul bancar", a anuntat luni premierul Victor Ponta.

Conform acestui sistem, firma care emite factura va achita TVA doar la momentul incasarii sumei din respectiva plata, dar si firma care primeste factura nu va mai putea deduce TVA decat la momentul platii, relateaza realitatea.net.

Prin aceasta masura, Ponta a explicat ca se urmareste reducerea evaziunii fiscale. FMI a fost anuntat in legatura cu aceasta schimbare, iar data aplicarii nu a fost decisa inca.

Intrebat daca aceasta masura va avea vreun efect negativ asupra bugetului, ministrul de finante Florin Georgescu a zis ca s-au facut destule de calcule pentru a preveni orice fel de efecte negative.

Victor Ponta a trecut in revista si scutirea de CAS pentru firmele care angajeaza someri in varsta de peste 55 de ani sau cu varsta sub 25 de ani, acestea fiind cele mai afectate categorii de populatie din punctul de vedere al lipsei locurilor de munca.

"Facilitatea va fi aplicata pentru toti intreprinzatorii care angajeaza aceste persoane pe termen de un an, cu conditia mentinerii ca angajat pe inca un an suplimentar de catre firma", a spus Ponta.

Angajatul va achita contributiile aferente, facilitatea fiind valabila doar pentru angajator.

Alte masuri

  • Cresterea deductibilitatii cheltuielilor de cercetare si dezvoltare de la 20% la 50%;
  • TVA va fi eligibil la decontare pentru proiecte finantate din fonduri europene, masura solicitata de fundatii si organizatii non-profit.

Citeste si FMI isi amana vizita in Romania
Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.