Principalele actiuni de la Bursa de Valori au crescut ieri puternic, dupa anuntarea modului de impozitare a castigurilor din actiuni gandita de Guvern, cele mai lichide actiuni, SIF-urile, marcand cresteri de 3-4%. Castigurile din actiuni vor fi impozitate doar incepand cu 1 ianuarie 2006.

Bursa a aniversat ieri 10 ani de existenta postcomunista, prilej de bilant pentru reprezentantii sai, care afirma ca in 2010 capitalizarea ar putea atinge 35 de miliarde de euro. Valoarea reprezinta mai mult decat dublul capitalizarii actuale, care se ridica la aproximativ 14 miliarde de euro. Capitalizarea bursei din Varsovia se ridica la aproximativ 50 de miliarde euro, iar a celei din Budapesta la 25 de miliarde de euro.

"Ponderea capitalizarii bursiere in Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns in prezent la 22-23%, un indicator comparabil cu ceea ce se intampla in celelalte tari din regiune, iar acest nivel ne da confortul ca suntem pe drumul cel bun in ceea ce priveste dezvoltarea in continuare a pietei", a precizat Sergiu Oprescu, presedintele Bursei de Valori.

Capitalizarea Bursei a consemnat in acest an niveluri record, noi maxime atingand totodata si valoarea tranzactiilor derulate pe piata. Transferurile realizate la Bursa de Valori in acest an au insumat 2 miliarde de euro, fata de un rulaj de 0,67 miliarde de euro anul trecut.

Principalii actori de pe piata de capital spun ca desi Bursa de Valori a evoluat foarte mult in ultimii zece ani, in ceea ce priveste atat lichiditatea, cat si valoarea bursei in sine, nu acelasi lucru se poate spune si despre numarul companiilor listate.

Cei mai importanti factori de decizie de pe piata de capital considera ca Bursa se poate dezvolta in continuare numai daca va exista o diversificare a instrumentelor oferite pe piata si totodata daca nu va exista o crestere a numarului de companii listate pe piata.

"Asa cum s-a angajat si in programul de guvernare, Guvernul trebuie sa puna mediul de afaceri pe primul plan, iar in acest context trebuie sa se aplece cu mai multa consideratie asupra pietei de capital. La sase luni dupa lansarea programului "O piata puternica", constatam ca multe din masurile prevazute acolo nu au fost adoptate", a spus Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget - Finante din Senat.
Vosganian este insa membru PNL, adica al unuia din cele doua partide aflate la guvernare. El nu a explicat cum de nu are sustinere pentru aceste idei tocmai in partidul pe care-l reprezinta.

El a mai spus ca prin alegerea de a nu privatiza BCR, prima banca din sistem, prin intermediul pietei de capital, statul a mai ratat o ocazie pentru a sprijini Bursa romaneasca.

Si alti oficiali considera ca piata de capital se va putea dezvolta in continuare doar daca Guvernul va arata ca este cu adevarat interesat de soarta Bursei romanesti.

"Piata de capital se poate dezvolta numai daca exista vointa politica in acest sens. Ne trebuie dorinta de a nu mai uita piata de capital. Ce s-a intamplat in urma cu doi ani cu modul in care au fost vandute actiunile reziduale de la BRD spuneam ca nu se mai poate repeta. Si totusi s-a repetat in acest an in cazul privatizarilor bancilor", spune Gratiela Iordache, vicepresedinte al Comisiei de Buget - Finante din Camera Deputatilor.

"Ce se va intampla cu CEC? Am o presimtire ca nu-l vom vedea asa de repede la Bursa. Si in aceeasi nota, ce se va intampla cu RomTelecom?", spune Iordache. Ea a mai precizat ca nu se poate vorbi de Fondul Proprietatea la Bursa daca nu se vine cu alte companii mari pe piata.

"Fondul Proprietatea nu poate rezista fara o piata lichida. Se vorbeste peste tot si de pensiile private. Dar nu putem avea pensii private daca nu avem lichiditate pe piata", arata Gratiela Iordache.
Atat oficialii pietei de capital romanesti, cat si unii dintre reprezentantii principalelor burse din regiune au sustinut totodata ideea ca privatizarile realizate prin intermediul pietei de capital sunt mai rentabile si mai eficiente. "O economie fara o piata de capital puternica nu poate fi considerata o economie de piata functionala", considera Gabriela Anghelache, presedinta Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.