Business 1 Iulie 2012 11:55
Liderii UE, reuniti la Bruxelles, au convenit sa inlesneasca conditiile in care Spania isi va plati datoriile si, totodata, sa relaxeze criteriile care vor sta la baza unui eventual acord pentru Italia.

Discutiile pe baza acestor subiecte au durat 13 ore si jumatate si s-au incheiat vineri dimineata, aproape de rasaritul soarelui.

Liderii din zona euro au convenit sa renunte la conditia ca guvernele sa aiba statut de creditor privilegiat in cazul liniei de finantare catre Spania, destinata recapitalizarii sectorului bancar, transmite Bloomberg.

Membrii UE s-au pus de acord: 120 mld. euro pentru repornirea economiei europene

Italia si Spania vor putea accesa credite de "bailout" fara a pierde suveranitatea economica, masura menita sa impinga in jos costurile de finantare a celor doua state, a caror crestere puternica a generat temeri ca zona euro s-ar putea diviza, aplicand o lovitura grea economiei mondiale.

"Am convenit masuri cu efect pe termen scurt care ar trebui aplicate Spaniei si Italiei. Avem in vedere toate optiunile pentru efectuarea interventiilor necesare pentru a calma situatia. Exista un intreg arsenal de posibile variante de interventie si masuri", a declarat premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, care prezideaza Eurogroup, grupul de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro.

CE nu doreste sa ne lase fara fonduri europene


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.