Conducerea SNP-Petrom intentioneaza sa majoreze capitalul social al companiei cu cel mult 1,18%, prin emiterea de noi actiuni, decizia urmand a fi luata la Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, din 22 noiembrie 2005, se arata intr-un raport al companiei catre BVB. Petrom are un capital social de 5,6 miliarde lei (1,538 miliarde euro), actionarul majoritar fiind Grupul OMV din Austria, cu 51% din actiuni. Capitalul ar urma sa fie majorat cu cel mult 660,8 milioane de actiuni cu valoare nominala de 0,1 lei noi, ceea ce ar echivala cu o infuzie de aproximativ 66,08 milioane lei (18,15 milioane euro).

Actionarii vor decide daca drepturile de preferinta pentru majorarea capitalului social al companiei, propusa de CA, pot fi tranzactionate la BVB. Analistii considera ca pana in momentul convocarii AGA se va lamuri soarta pachetului de 8% din actiunile SNP destinat salariatilor companiei. "De noile actiuni vor beneficia actionarii inregistrati la o anumita data, care in perioada de subscriptie pentru noile actiuni vor putea sa isi vanda dreptul de a subscrie la aceste actiuni noi", ne-a declarat Radu Iloiu, broker al SSIF Active International.

In esenta, daca un actionar are 1.000 de actiuni SNP si se majoreaza capitalul cu 10%, inseamna ca acesta va avea dreptul sa subscrie 100 de actiuni noi. Daca isi va vinde acest drept (de a subscrie cele 100 de actiuni noi), cumparatorul de drepturi va subscrie el cele 100 de actiuni. Cei care cumpara drepturile vor putea subscrie la noile actiuni, in limita numarului la care vor avea dreptul sa subscrie, spune Iloiu. "Prin aceasta, actionarul isi pastreaza vechile actiuni, iar cumparatorul de drepturi va putea detine, si el, actiuni la SNP", ne-a explicat Radu Iloiu.

Practic, AGA va decide daca se vor vinde drepturile de preferinta in Bursa, caz in care salariatii au si posibilitatea de a pastra pachetul initial de 8% din actiuni si de a vinde pachetul de actiuni noi emise. Din totalul noilor actiuni emise, aproape jumatate - mai exact 269,2 milioane titluri - vor fi emise in favoarea Ministerului Economiei si Comertului (MEC), reprezentand "valoarea terenurilor pentru care Petrom a obtinut certificate de atestare a dreptului de proprietate".

Restul actiunilor vor fi subscrise, in numerar, de ceilalti actionari pentru a-si putea mentine cota de participare. Actionarii Petrom vor trebui sa decida si asupra obiectului de activitate, precum si asupra propunerilor de modificare a actului constitutiv al companiei, in punctele ce privesc relatiile cu tertii, atributiile persoanelor cu functii de conducere si modul de organizare a adunarilor generale.

Rezultatele Petrom pe primele noua luni vor fi facute publice tot pe 22 noiembrie 2005, fiind asteptate cu interes de toti actorii pietei bursiere. In primele sase luni din 2005, Petrom a realizat o cifra de afaceri de 1,25 miliarde euro si a obtinut un profit net de 164 milioane euro (601 milioane lei), de aproape sase ori mai ridicat ca in primul semestru din 2004.

SNP a fost ieri vedeta pietei bursiere, pretul la inchidere fiind de 0,4250 lei, dupa 400 de tranzactii cu o valoare totala de aproape 6,5 milioane lei noi.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.