Saptamana bursiera s-a incheiat, ieri, cu o sedinta relativ furtunoasa, dominata de cresteri atat in ansamblul pietei, cat si in sectorul petrolier si al serviciilor financiare. Indicele BET-FI a atins maximul istoric de 40.228,42, in crestere cu 1,77%, BET a urcat cu 1.02% la valoarea de 6478,33, iar indicele compozit BET-C a urmat acest trend crescator, cu o urcare mai modesta de 0,70%, pana la 3.846,55. Capitalizarea bursiera a crescut la 51,872 miliarde lei (14,254 milioane euro, respectiv 16,652 milioane dolari). Valoarea tranzactiilor a crescut cu 13,57%, pana la un nivel de 37,426 milioane lei (10,2 milioane euro, respectiv 12 milioane dolari), cu maxime istorice pentru actiunile SIF1 Banat-Crisana - 1,96 lei, respectiv SIF Muntenia - 1,40 lei.

Vedeta incontestabila a fost, ieri, SNP-Petrom, dupa anuntul oficial de majorare a capitalului social prin emisiune de noi actiuni si posibilitatea plasarii in Bursa a drepturilor de preferinta pentru noile titluri, care vor fi supuse aprobarii actionarilor companiei in Adunarea generala programata pe 22 noiembrie 2005. "SNP Petrom a fost, din nou, cea mai activa actiune, cu o lichiditate ridicata", ne-a declarat Florian Savu, broker al SSIF Global Valori Mobiliare, care a calculat pentru SNP o crestere zilnica, in dolari, de 0,1%, respectiv de 51,7% pentru ultimul an, cu un EBIDTA estimat de 8,3 si un PER de 30,6.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni SNP a fost de 6,4 milioane lei (1,7 milioane euro), in conditiile existentei unei presiuni mari la vanzare ce si-a gasit insa contraparte la nivelul cererii. "Lichiditatea foarte ridicata pentru Petrom din ultimele doua zile, tripla fata de sedintele obisnuite, arata ca este vorba de un investitor mare. Este greu de spus cine vinde si ce pachete are. Pot fi facute doar simple speculatii. Ordinele sunt destul de consistente, dar nu se afiseaza pentru ca se executa direct in piata, in bid (oferta - n.r.). De circa o luna se vand pachete mari cu actiuni ale acestui emitent", a declarat Rares Nilas, director general al BT Securities.

Brokerii considera ca este un investitor ce detine pachete mari de actiuni SNP, care a ales acest moment, anterior AGA, pentru a-si lichida pozitiile, principiul fiind unul singur - a cumparat ieftin si vrea sa vanda scump, pentru profit. Pretul de inchidere la SNP a scazut cu 0,5% la inchidere, la 42,4 bani, dupa ce la mijlocul sedintei inregistrase o crestere accelerata, cu 0,2%, spre 42,5 bani. "Propunerea prezentata de Ministerul Finantelor legat de impozitarea castigurilor pe piata de capital a facut ca unii investitori sa nu mai aiba o teama de corectii severe pe acest motiv, al impozitarii", ne-a declarat Mihai Piscan, director general adjunct al SSIF Intercapital Invest.

Rompetrol Rafinare a inchis la pretul din sedinta precedenta, de 11,3 bani pe actiune, valoarea totala a tranzactiilor atingand 1,7 milioane lei, cu 15,1 milioane de actiuni transferate. Pentru Banca Transilvania s-a mentinut o lichiditate ridicata, de 5,1 milioane lei. Pretul a urcat cu 0,8%, la 1,2 lei/actiune. Tranzactiile realizate cu titlurile SIF au insumat 20,2 milioane lei, transferuri mai consistente fiind pentru SIF Transilvania si SIF Oltenia, de 6,2 milioane lei, respectiv 4,4 milioane lei. Pe termen mediu, de circa un an, este posibil ca valoarea activelor nete ale SIF sa se dubleze, in conditiile obtinerii unui pret ridicat la privatizarea BCR.

Analistii pietei de capital nu exclud ca aceasta perioada de aprecieri sa continue si saptamana viitoare, insa considera ca trendul ascendent al Bursei dureaza, totusi, de destul de mult timp. Din acest motiv brokerii recomanda prudenta la cumpararea de actiuni.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.