Business 7 Iunie 2012 09:43
Datoria publica raportata la PIB ar putea ajunge in Statele Unite la 93% in zece ani si la 200% in 2037, de la 73% in prezent, daca sunt urmate in continuare actualele politici fiscale.

Spre comparatie, Grecia avea anul trecut o indatorare raportata la PIB de 165%.

Actualele politici includ, printre altele, prelungirea scutirilor de taxe decise in timpul mandatului de presedinte al lui George W. Bush, precum si mentinerea cheltuielilor programului Medicare.

Anul trecut, Biroul pentru Buget estima o indatorare de 100% in 2021. Reducerea estimarii privind indatorarea are la baza, in principal, adoptarea legii pentru controlul bugetului in vara anului trecut, care prevede economii de peste 2.000 de miliarde de dolari in urmatorul deceniu.

Daca in 2010, organizatia din Congres estima ca SUA va atinge nivelul record de indatorare de 109% din PIB in 2025, in prezent se asteapta ca acest prag sa fie inregistrat doar un an mai tarziu, potrivit CNBC, scrie MEDIAFAX.

Politica actuala urmata de Congres este diferita de legislatia aflata in prezent in vigoare, noteaza CNBC. Potrivit legilor actuale, anul urmator vor fi activate masuri vizand scutiri de taxe si reduceri de cheltuieli. Estimarea unei indatorari de 200% din PIB pentru 2037 nu este, insa, cea mai pesimista a Biroului pentru Buget, care avertizeaza ca SUA ar putea ajunge chair la 250% din PIB inca din 2035, potrivit CNBC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.