Capitala Romaniei nu este printre primele 30 de orase europene considerate ca fiind cele mai bune locatii pentru afaceri, potrivit unui raport al companiei financiare Cushman & Wakefield Healey & Baker (C&W / H&B). Totusi, Bucuresti este in urcare, fiind, alaturi de orase ca Valencia, Birmingham, Leeds, Rotterdam, printre orasele care inregistreaza o crestere tot mai puternica a rentabilitatii mediului de afaceri.

Studiul se bazeaza pe un sondaj realizat in randul membrilor de conducere din 501 de companii europene. Principalele lor concluzii sunt urmatoarele: Londra si Paris continua sa conduca in acest top. Orase care au inregistrat urcari in top sunt: Berlin, de pe 9 anul trecut pana pe 8 in 2005, Lisabona, de pe 16 in 2004 pana pe locul 14, Dusseldorf urca pe locul 16, fata de anul trecut cand era clasat pe 18. Capitala Romaniei este, alaturi de Valencia, printre orasele care tind sa penetreze in viitor topul primelor 30 de orase ale acestui clasament. Printre criteriile de examinare a oraselor mentionam: accesul la pietele de consum ale companiilor, liniile de transport, telecomunicatiile, calitatea fortei de munca, impactul autoritatilor asupra mediului de afaceri.

Varsovia conduce la costurile fortei de munca, Dublin este pe prima pozitie in privinta climatului de afaceri creat de autoritatile guvernamentale, Berlin ocupa primul loc la spatiile pentru birouri, parizienii sunt primii la capitolul transportului international, Barcelona este prima la calitatea vietii, iar Stockholm este pe locul intai la nivelul poluarii.

Din datele studiului reiese ca aproximativ 23% din companii si-au mutat operatiunile catre alta tara in ultimii trei ani, Europa de Est fiind cea mai favorizata destinatie. Una din sase companii (17%) intentioneaza in urmatorii doi ani sa-si transfere o parte din activitati, in special cele de productie, destinatia principala fiind, din nou, Europa de Est. Varsovia ramane orasul care se poate astepta la cea mai mare afluenta de companii in urmatorii cinci ani. Praga, Moscova si Budapesta sunt pe lista statelor catre care se pot astepta un val mare de companii. Si capitala Romaniei este pe lista companiilor, crescand interesul firmelor pentru a realiza afaceri in Bucuresti.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.