Presedintele Traian Basescu a declarat ca actuala criza a aratat faptul ca, "atunci cand o tara este racita, toate celelalte tusesc", el sustinand ca, in acest moment, se plateste, din punct de vedere economic, pretul unei insuficiente integrari a unor politici fiscale din trecut.

"Lumea trece prin schimbari majore. Astazi suntem mai legati unii de altii decat eram ieri. Ceea ce s-a vazut in criza actuala este ca, atunci cand o tara este racita, toate celelalte tusesc. Platim azi din punct de vedere economic pretul unei insuficiente integrari a unor politici esetialmente fiscale din trecut", a precizat Basescu, in deschiderea Conferintei Bologna, conform MEDIAFAX.

Seful statului a mentionat ca pactul fiscal recent incheiat intre 25 de state membre ale Uniunii Europene este o parte a solutiei mai generale care, pe scurt, inseamna mai multa integrare si mai multa convergenta.

Basescu a precizat, in contextul in care a vorbit despre integrare si convergenta, ca procesul Bologna a fost un deschizator de drumuri in felul sau.

"Din 1999 el (procesul Bologna - n.r.) a dus - nu fara eforturi - la mai multa coerenta, la mai multa convergenta. Numai daca reusim sa ducem mai departe aceasta convergenta, fiecare cu elementul sau de specificitate, vom castiga pariul cu viitorul", a precizat seful statului.

  • Care este solutia din punct de vedere al Romaniei?
Potrivit lui Basescu, solutia, din punct de vedere al Romaniei, este continuarea si intarirea acestui proces cu adaugarea, an de an, a unor elemente care sa asigure competitivitatea sociala si economica pe termen lung a statului roman.

"De succesul fiecaruia dintre noi si al nostru impreuna depinde viitorul tarilor noastre", a mai spus Basescu.

Ministrii invatamantului superior din 47 de tari europene participa la Conferinta Bologna care are loc, joi si vineri, la Bucuresti, in cadrul careia va fi adoptata Strategia de mobilitate ce prevede ca, pana in 2020, 20% din absolventii din Europa isi vor petrece o parte a studiilor in strainatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.