Piata bursiera romaneasca, ca de altfel intreaga comunitate de pe piata de capital, se afla in cautarea unui trend. Impactul grevelor anuntate sau influenta rezultatelor publicate de emitentii din domeniile bancar si petrolier ar putea duce, in opinia analistilor, la stabilirea unei tendinte. Acest lucru se va intampla insa abia saptamana viitoare, dupa publicarea rezultatelor PETROM din primele trei trimestre din 2005.

Dincolo de somnolenta ce a caracterizat, ieri, prima parte a sedintei de la Bursa de Valori Bucuresti, toti indicii bursieri, BET, BET-C si BET-FI, au inregistrat cresteri in limita a 0,17% - 0,42%, ceea ce a ridicat si capitalizarea bursiera la 51,275 miliarde lei (14,124 milioane euro, respectiv 16,490 milioane dolari). Evolutia mai mult sau mai putin spectaculoasa a Bursei este imaginea fidela a ceea ce se intampla in economia romaneasca, cu o piata bursiera in urma cu 3-4 ani fata de alte piete similare din Europa, ce ofera, deocamdata, posibilitati limitate de finantare la costuri reduse, si de pe care lipsesc companiile din utilitati, considera analistii.

Divergentele de opinii de pe piata bursiera, legate de inasprirea fiscalitatii, continua sa ingrijoreze brokerii de la Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica RASDAQ.

Segmentul petrolier al BVB a evoluat relativ linistit, dar piata asteapta raportarile oficiale ale SNP-PETROM, de saptamana viitoare. O data cu revenirea la tranzactionare, ieri, a actiunilor Rompetrol Rafinare (RRC), piata a primit informatii ce atesta capacitatea companiei de a garanta credite pentru continuarea activitatii si a investitiilor. S-au transferat 18 milioane de actiuni in valoare de 1,9 milioane lei, iar pretul a urcat cu 0,9%, pana la 10,7 bani/actiune. Actiunile PETROM s-au oprit, ieri, la un pret unitar de 42,3 bani, in scadere cu 0,5%, cu o valoare totala a tranzactiilor mai redusa decat pentru RRC, de doar 1,4 milioane lei.

Oferta publica obligatorie de preluare pentru Sicomed pare sa fi trezit, ieri, la jumatatea sedintei de tranzactionare, ambele piete bursiere prin doua tranzactii de valoare. "Am remarcat astazi doua tranzactii mari: la Bursa de Valori, s-au cumparat 4 milioane de actiuni Sicomed la 1,38 lei, peste pretul din oferta publica obligatorie de preluare, semn ca un fond de investitii aflat in pozitia de actionar minoritar cumpara aproape tot, fiind nemultumit de stabilirea unui pret diminuat, fata de cel oferit actionarilor care controlau societatea", ne-a declarat, ieri, analistul Dan Barbulescu de la BERG. Opinia acestuia este ca "de succesul demersului acestui actionar, cel mai probabil QVT Financial Fund, depinde precedentul stabilirii unui principiu important de reglementare: actionarii minoritari au dreptul la acelasi pret la care s-a preluat controlul si in aceeasi moneda ca aceea oferita majoritarului".

Sicomed s-a plasat, ieri pe prima pozitie ca valoare de tranzactionare, cu 7 milioane lei, speranta brokerilor fiind ca investitorii care cumpara vor ridica pretul din oferta publica de cumparare, derulata de actionarul majoritar Zentiva. "Investitorii care doresc sa-si vanda titlurile cat mai scump acumuleaza pachete de actiuni in speranta ca pretul din oferta publica va fi majorat. In unele cazuri, cei care au derulat oferte de cumparare au majorat pretul, in alte cazuri nu. Este decizia Zentiva", considera Razvan Pasol, directorul general al Intercapital Invest. Reamintim, pentru Sicomed se deruleaza o oferta publica de cumparare lansata de Zentiva, dar pretul de rascumparare oferit actionarilor este inferior celui actual din piata. Pretul actiunilor Sicomed ramane insa "in stationare", la 1,38 lei/titlu.

Compania ceha Zentiva a anuntat deja lansarea unei noi oferte publice de cumparare pentru 204,3 milioane de actiuni Sicomed, reprezentand 49,01% din capitalul social, care se va derula in perioada 9 noiembrie-7 decembrie 2005. Pentru Zentiva, finalizarea acestei oferte echivaleaza cu preluarea Sicomed, dupa ce in septembrie a cumparat 51% din actiunile acestei companii romanesti, prin preluarea in intregime a actionarului majoritar al acestuia, vehiculul de investitii Venoma Holdings Limited.

Un alt performer al sedintei de ieri a fost SIF Transilvania (SIF3). Pe SIF Transilvania s-a inregistrat o valoare a tranzactiilor de 6,9 milioane lei, volumul total tranzactionat fiind de 3,77 milioane actiuni. Acest volum s-a datorat in cea mai mare parte vanzarii unor pachete de 0,1% din capitalul social al emitentului, insumand aproape 3 milioane actiuni.

In ansamblu, valoarea tranzactiilor de la BVB a urcat ieri la 34,94 milioane lei (9,6 milioane euro, 11,28 milioane dolari). Indicii bursieri BET-C si BET au inregistrat o usoara apreciere, cu 0,17%, respectiv 0,41%, in timp ce indicele BET-FI al societatilor de investitii a crescut cu 0,42%. "Piata bursiera s-a caracterizat prin variatii mici de preturi ale principalilor emitenti, valoarea tranzactiilor nefiind nici ea prea ridicata. Lichiditatea a fost relativ scazuta", ne-au declarat reprezentantii Active International.

S-au realizat tranzactii cu aproape 45 milioane actiuni pentru 54 de emitenti cotati. In total, au fost 22 de castigatori si doar 15 titluri cu variatii negative.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.