Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) a facut publica valoarea tranzactiei prin care a ajuns proprietara a 50% plus una din actiunile Bancii Tiriac: 248 de milioane de euro, cu tot cu costurile aditionale. Achizitia a fost incheiata, conform raportului financiar al bancii austriece, la 1 septembrie, iar acum urmeaza fuziunea subsidiarei din Romania a BA-CA, HVB Bank Romania, cu Banca Tiriac, care se va realiza cel mai probabil in primavara anului viitor.

Tranzactia s-a realizat in principal prin schimb de actiuni (50% minus o actiune HVB Bank Romania contra 40,91% din actiunile Bancii Tiriac). In legatura cu schimbul de actiuni, BA-CA a facut o plata de 40 de milioane de euro catre o companie (nenominalizata in raportul financiar) detinuta impreuna cu omul de afaceri Ion Tiriac. La aceasta s-a adaugat achizitia unui pachet de 9,09%, pentru care Ion Tiriac a incasat 42,5 milioane de euro.

Noua banca, denumita HVB-Tiriac, va avea active de 2,5 miliarde de euro si o cota de peste 7,5%, ceea ce inseamna locul al patrulea in sistemul bancar din Romania. HVB-Tiriac nu va ramane insa mult pe aceasta pozitie, pentru ca va fi cuprinsa in procesul de fuziune intre grupul german HVB, actionarul majoritar al BA-CA, si grupul italian Unicredit. Noua institutie bancara (Unicredit-HVB-Tiriac) va avea o retea de 120 de unitati si va urca pe locul al treilea intre bancile romanesti, cu o cota de piata estimata la 10%.

Procesul de integrare a Unicredit Romania cu HVB Bank Romania si Banca Tiriac va incepe chiar in urmatoarele saptamani, operatiunea avand acordul Consiliului Concurentei. Dupa primul semestru al anului, Banca Tiriac avea o cota de piata de 2,7%, care o situa pe locul al 11-lea intre bancile din Romania. Pe primele noua luni, Banca Tiriac a raportat un profit de 16,5 milioane de euro si active de peste 840 de milioane de euro.


Despre autor:

Business Magazin

Sursa: Business Magazin


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.