Populatia Romaniei in varsta de peste 65 ani va creste de aproape doua ori, iar numarul persoanelor cu varste cuprinse intre 20-55 ani scade la jumatate in urmatorii 50 de ani, evolutia care va afecta negativ piata muncii si resursele sistemului public de pensii.

Perspectivele demografice negative ale Romaniei sunt prevazute in noul Program de convergenta aprobat, miercuri, de Guvern si care urmeaza sa fie transmis Comisiei Europene.

In documentul obtinut de MEDIAFAX se arata ca prognoza demografica pentru Romania realizata recent de Eurostat mentine evaluarea anterioara, din 2008, privind accelerarea procesului de imbatranire a populatiei in perioada 2010-2061, ca rezultat al unei rate mici de fertilitate.

Romanii, din ce in ce mai putini si mai batrani

"Populatia de peste 65 ani va creste de circa 1,9 ori, iar populatia intre 20-55 ani practic se va injumatati in acest interval de timp. Viteza procesului de imbatranire va afecta negativ piata muncii. Raportul dintre persoanele in varsta de peste 65 de ani si cele in varsta de munca (20-65 ani) creste semnificativ, ceea ce inseamna ca si in perspectiva urmatorilor 10-20 de ani sistemul public de pensii va avea resurse mult diminuate in raport cu cheltuielile", se arata in document.

In plus, evolutia numarului de pensionari pe structura de varsta indica o pondere relativ ridicata a pensionarilor relativ tineri (intre 45-55 ani), mai ales in randul pensiilor de invaliditate.

Numarul de pensionari si pensia medie in ultimul trimestru din 2011

Guvernul spera ca masurile recent adoptate privind inasprirea accesului la pensiile de invaliditate, coroborat cu cresterea varstei de pensionare pentru femei, sa aiba o contributie importanta la diminuarea numarului de pensionari in urmatorii ani, mai ales ca in anii 2025-2030 se prevede o crestere accelerata a numarului de persoane in varsta de peste 65 de ani.

Citeste si Ministerul Muncii lucreaza la o legislatie pentru joburi adresate varstnicilor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.