BRD - Groupe Societe Generale, cea de-a doua banca din sistem, a obtinut pe primele noua luni un profit net neauditat de 124 mil. euro (448 mil. lei), in crestere cu 104% in euro fata de aceeasi perioada a anului trecut, confirmand astfel cresterea puternica pe care o inregistra in prima parte a anului.

Activele BRD au trecut la finalul trimestrului al treilea peste pragul de 5 miliarde de euro, pe fondul cresterii creditarii de consum si al atragerii de fonduri din partea companiilor. Banca a reusit astfel sa isi majoreze activele aflate sub administrare cu aproximativ un miliard de euro in trimestrul al treilea. Activele bancii au crescut in ultimele 12 luni cu 77% in euro pana la 18,3 miliarde de lei (5,16 miliarde de euro).

La jumatatea anului BRD reusise sa-si majoreze cota de piata cu mai bine de un punct procentual, pana la 14,2%, pe fondul extinderii agresive a retelei teritoriale. La finalul primelor noua luni, reteaua teritoriala a bancii numara 278 de agentii, dintre acestea 105 fiind deschise sub sigla BRD Express.

Creditele acordate de banca persoanelor fizice s-au majorat in ultimele 12 luni cu 96% in termeni nominali, fata de o crestere de doar 28% a depozitelor atrase de la persoanele fizice. Pe de cealalta parte, in randul companiilor situatia a fost inversa, cu o crestere de doar 14% la nivelul creditelor acordate, dar o majorare de 153% a depozitelor atrase de la companii. Rentabilitatea capitalurilor proprii ale bancii (ROE) la finalul trimestrului al treilea se situa la 41%, in scadere usoara fata de jumatatea anului, cand ROE se situa la 43%. Cea mai mare crestere in privinta veniturilor bancii a fost cea de la capitolul comisioane, care au avansat cu 43% pana la 336 milioane de lei (93 milioane de euro).

Cu toate acestea, comisioanele nu au acoperit in totalitate cheltuielile de functionare ale bancii, care s-au ridicat la 425 milioane de lei (117 milioane de euro). Pe de alta parte, in ciuda cresterii puternice a activelor, banca a reusit sa isi majoreze cu doar 12% veniturile din marja de dobanda, care s-au situat la 540 milioane de lei (150 milioane de euro).

La cresterea profitului a mai contribuit si o scadere de 27% a provizioanelor constituite de banca. Reprezentantii bancii spun ca noile conditii de creditare impuse de Banca Nationala si politica de dobanzi a acesteia, care a dus la o scadere puternica a dobanzii la credite, ar putea afecta negativ activitatea bancii in trimestrul IV.

"Este evident ca activitatea de creditare pentru persoane fizice se va incetini in trimestrul al patrulea din cauza normelor Bancii Nationale, iar tendinta de creditare a companiilor se va mentine probabil in aceiasi parametri. Contul nostru de profit si pierderi va fi afectat si de provizioanele pe care le vom inregistra ca urmare a normelor de creditare ale BNR", a declarat pentru ZF Patrick Gelin, presedintele bancii. Actiunile BRD sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti si au avut in ultimele saptamani o evolutie destul de linistita in ciuda fluctuatiilor destul de puternice care s-au inregistrat pe piata bursiera in ansamblu. BRD a incheiat ieri ziua la 13,3 lei/actiune, in scadere cu 0,8% fata de ziua anterioara.

Principalul actionar al bancii este banca franceza Societe Generale, cu 58,3% din actiuni.
Principalii actionari minoritari sunt cele cinci SIF-uri care detin fiecare pachete de aproximativ 5% din capitalul bancii. La ultima cotatie de ieri capitalizarea bursiera a BRD se ridica la 2,56 miliarde de euro.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.