Certinvest, Eurom si Maestro vor lansa primul card garantat cu o investitie intr-un fond mutual

Investitorul care a cumparat unitati de fond la unul din cele patru fonduri mutuale administrate de Certinvest va putea beneficia incepand din luna decembrie de un nou instrument de economisire si creditare.

Acesta va avea caracteristicile de crestere ale unui fond mutual, pentru banii depusi, si pe cele ale unui card de debit cu optiunea "descoperit de cont", pentru banii folositi.

Noul card ce va fi emis de Eurom Bank, sub sigla Maestro, ii va da utilizatorului dreptul sa faca cumparaturi sau sa retraga numerar in limita a 70-90% din sumele investite in fondurile Certinvest, spune presedintele Certinvest, Eugen Voicu. Daca clientul nu returneaza creditul, banca poate retrage banii consumati, direct de la Certinvest, in decurs de doi ani.

Marele avantaj al utilizarii facilitatii de credit consta in faptul ca unitatile de fond pot creste mai mult decat dobanda la credit perceputa de Eurom Bank, de 22% pe an.

De exemplu, daca acest card ar fi fost lansat in urma cu un an, avand in vedere ca randamentul (dobanda efectiva) ale unuia din fondurile Certinvest a urcat in ultimele 12 luni pana la 37,5%, scazand dobanda bancii, cel imprumutat ar fi avut in buzunar un plus de circa 15%. "Aceasta crestere nu reprezinta o garantie ca fondul respectiv va avea si in anul ce urmeaza aceeasi evolutie, intrucat el e dependent de evolutia pietei", spune Voicu.

Noul card emis de Eurom si Maestro si garantat cu unitatile de fond ale Certinvest va oferi o perioada de gratie de 30 de zile, in care banca nu percepe dobanda daca suma totala cheltuita este returnata. Apoi, utilizatorul cardului poate sa nu achite nimic bancii, pe toata perioada de doi ani a creditului. In aceasta perioada, banca vrea inapoi numai dobanda la sold, ce va fi platita lunar, dar daca in termen de trei luni utilizatorul nu a platit nimic banca va retrage sumele aferente dobanzii direct de la Certinvest. In acest caz, administratorii fondului vor vinde din titlurile utilizatorului de card, in limita sumelor datorate bancii pentru dobanzile la creditul utilizat, si a comisionului perceput de Certinvest, ce oscileaza pentru cele patru fonduri intre 0,16% si 0,5% din suma retrasa.

Grosul creditului, numit si "principal", trebuie returnat in doi ani, dar daca se decide returnarea anticipata, banca nu percepe comision.

Eurom Bank are 32 de automate bancare (ATM) si 50 de sucursale de unde pot fi retrasi banii. Oficialii bancii, ce a fost recent achizitionata de Leumi Bank, spun ca gradul de folosire a "descoperitului de cont" va depinde de fondul de investitii ales de utilizator, intrucat pentru fiecare fond in parte riscul difera.

Creste piata cardurilor cu dubla marca

Cardul Maestro cu dubla-marca nu va fi insa, primul de acest fel de sub umbrela MasterCard in Romania. "Odata cu saturarea pietei cardurilor de debit - care este ocupata in proportie de 80% de carduri de salarii - asistam la migrarea bancilor catre carduri de credit. Bancile trebuie sa gaseasca solutii inovative pentru a atrage clienti, dupa model occidental", spune Sergiu Cone, expert in carduri al No-cash. "Piata cardurilor cu dubla marca este in crestere. Purtam in prezent foarte multe discutii pe marginea lansarii unor noi astfel de carduri", spune Denisa Mateescu, director regional MasterCard pentru Romania si Bulgaria.

"Pana acum am lansat carduri sub maricle BCR/ Altex, Raiffeisen/ connex, Banca Transilvania/ Credisson, Eurom bank/ Samsung, Banca Tiriac/ Metro sau Romexterra/ sindicatul Petrom", a exemplificat Mateescu. "In Europa MasterCard are peste 2.500 de astfel de programe", sustine ea.

Certinvest vrea sa lanseze doua noi fonduri

Certinvest intentioneaza sa lanseze in curand un nou fond mutual, numit "fond de acumulare", care va functiona pe principii similare cu cele ale unui fond de pensii privat. "Limita minima de investitie va fi de 300 euro anual", a declarat ieri presedintele Certinvest, Eugen Voicu. In plus, fata de alte fonduri mutuale, acest fond va oferi si o polita de asigurare de viata gratis. In plus, Certinvest intentioneaza sa lanseze un indice bursier propriu, care sa stea la baza unui nou fond de investitii, afirma Voicu. Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, este de asteptat ca gradul de economisire al populatiei sa creasca, iar beneficiare ale acestei cresteri vor fi si fondurile deschise de investitii, spun analistii. Activele administrate de fondurile mutuale se cifreaza la circa 100 de milioane euro, cu mult sub nivelul pietelor din jur. Un fond mutual este bazat pe un amestec de investitii in actiuni cotate la Bursa, titluri de stat, depozite bancare si alte instrumente financiare si monetare.

Acest amestec difera de la un fond la altul, si prin urmare si randamentele difera, insa cresterea medie a fondurilor mutuale din ultimele 12 luni a fost de circa 18%, cu mult peste evolutia dobanzii bancare la depozite.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.